Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Tandställning – det här behöver du veta inför din tandreglering

Lyssna

Här har vi samlat tips och råd för dig som ska justera dina tänder. Nu är det är det extra viktigt att du tar hand om din munhälsa och din tandställning för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Här beskriver vi planeringen för din behandling. Vi värnar om dina tänder och om det finns risk för att de skadas så kan vi behöva avsluta din behandling i förtid, därför är det viktigt att du följer råden vi ger dig.

Råd för att kunna fullfölja behandlingen

  • Borsta tänderna efter varje gång du har ätit för att få bort de matrester som fastnat
  • Använd tvåradig tandborste eller eltandborste med speciellt borsthuvud för tandställning
  • Gör rent mellan tänderna samt vid tandställningens bågar och fästen med mindre mellanrumsbortsar.
  • Använd mjuka, flossade tandstickor för att komma åt där tänderna sitter trångt.
  • Skölj gärna munnen med fluor varje dag.

Om något skulle hända, som att fästen lossnar, kan vi vanligtvis fixa det vid ditt nästa besök. Ring oss om det är mer än en vecka kvar till nästa tid, så ser vi vad vi kan göra för att hjälpa dig.

Biverkningar och risker vid tandreglering

  • Eftersom en tandställning gör det svårare att borsta tänderna så ökar risken för karies och tandköttsinflammation. Därför är det viktigt att du är extra noggrann med tandborstningen och har sunda kostvanor under hela behandlingstiden.
  • En vanlig biverkning är att tandställningen orsakar en liten förkortning av tändernas rötter. Det innebär vanligtvis inga risker, men i sällsynta fall kan det bli en större förkortning. Om det uppstår så kan det bli aktuellt att avbryta behandlingen. Vilka som drabbas kan man tyvärr inte förutse.
  • Efter att tandställningen satts in eller justerats vid återbesök blir tänderna ömma. Mjuk kost och receptfria läkemedel kan vara bra för att minska ömheten som uppstår. Ömheten brukar gå över efter en vecka.
  • Skavsår kan uppstå på läppar och kinder. Genom att sätta på vax kan du lindra skavsåret. Vax får du av oss och du kan ta bort det och sätta in det själv där det behövs.

Händer något med din tandställning ska du ringa oss, så kan vi avgöra om du behöver en akuttid.

Se vår film om hur du rengör en fastsittande tandställning. Filmen visas på YouTube och är cirka 2 minut lång:

Så rengör du en fastsittande tandställning

Se vår film om hur du rengör en avtagbar tandställning. Filmen visas på YouTube och är cirka 1 minut lång:

Så rengör du en avtagbar tandställning

Efter den aktiva tandregleringen

När din aktiva tandreglering är avslutad kommer dina tänder sträva efter att förflytta sig tillbaka till den position de var innan. Därför ska vi tillsammans jobba för att motverka det. Till din hjälp får du antingen en plastskena som du bär på natten eller en tråd som placeras på baksidan av dina framtänder. Tiden som behövs för detta kan variera, men det är viktigt att veta att små förändringar i tändernas position är naturliga över tid.

Under det första året efter att din tandställning tagits bort ansvarar vi på Folktandvården för att kontrollera skenan eller tråden, utan extra kostnad för dig. Det är avgörande att du tar hand om din skena och använder den enligt våra instruktioner för att säkerställa bästa möjliga resultat. Om du har en tråd bakom tänderna behöver du hålla rent runt den så att du undviker skador på dina tänder. Om tråden eller skenan missköts eller tappas bort kan behandlingen behöva avbrytas och vårt ansvar upphör.

Efter det första året rekommenderar vi att du regelbundet får skenan eller tråden kontrollerad i samband med dina vanliga tandläkarbesök. Efter detta år är det du som patient som själv betalar för underhåll och eventuella reparationer av skenan eller tråden.

Vi är här för att stödja dig genom hela processen för att du ska bli nöjd och vi kommer att göra vårt bästa för att hitta tider som passar, när det är dags för dina besök.

Om din tandställning lossnar eller går sönder

Om din tandställning lossnar eller går sönder är det viktigt att du snarast hör av dig till den tandläkare där du får din behandling.

Efter en tandreglering brukar man få en skena eller en tråd bakom tänderna för att förhindra att tänderna ska flytta sig. Denna kallas retainer. Om den lossnar eller går sönder ska du i första hand höra av dig till den som utförde behandlingen. Om du inte har möjlighet att vända dig till den tandläkaren så kan vi hjälpa dig vid någon av våra kliniker. Min retainer har lossnat, vad gör jag? | Frågor och svar