För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Fråga oss
Fråga oss
Glada seniorer som är nöjda med tandläkarna hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 16 mars 2021

Seniorers tänder

Lyssna

En god munhälsa är viktig genom hela livet, från mjölktand till visdomstand. Vi vill att alla ska våga öppna munnen och arbetar för att göra Stockholms munnar gladare, friskare och mer jämlika. Här ser du som är senior hur du tar hand om dina tänder på bästa sätt.

När vi blir äldre kan munhälsan påverkas av sjukdomar och mediciner. Då är det extra viktigt med bra munhygien eftersom försämrad tandstatus påverkar hälsan och vår förmåga att äta, tala och umgås med andra.

Daglig munvård

  • Borsta dina tänder med fluortandkräm, både morgon och kväll.
  • Gör noggrant rent mellan dina tänder med mellanrumstandborstar.
  • Titta regelbundet på dina slemhinnor i munnen så att de inte är skadade.

Fluor

Munsköljning med fluor stärker dina tänder.

Kronor, broar och implantat

Runt konstgjorda tänder, som sitter fast i munnen, kan det lätt samlas bakterier. Det är viktigt att du gör riktigt rent i skarvarna mellan kronorna och din tandrot. Här kan du ta hjälp av mellanrumstandborstar som gör det lättare att komma åt.

Torr i munnen

Muntorrhet är ett vanligt problem som ökar risken för hål i tänderna, karies, och inflammationer i munnen. Sockerfria saliversättande eller salivstimulerande medel kan hjälpa, det hittar du vanligtvis på apotek.

Tandproteser

Har du löständer behöver de skötas om precis som riktiga tänder.

  • Skölj protesen och munnen med vatten efter varje måltid.
  • Rengör din protes både morgon och kväll. Använd särskild tandborste och tandkräm anpassad för proteser, alternativt oparfymerad flytande tvål eller oparfymerat diskmedel.
  • Borsta gom och tandkött med mjuk tandborste, så munhålan hålls ren och får massage.
  • På natten kan du antingen låta protesen sitta kvar i munnen eller förvara den i ett glas vatten. Annars kan protesen torka och därmed skadas.

Skadad protes

Försök aldrig laga en skadad protes, ta kontakt med oss så hjälper vi dig.