Tandläkare på Folktandvården Stockholm hjälper patient med tandlossning.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Tandlossning

Lyssna

Tandlossning orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste – ju tidigare inflammationen upptäcks och behandlas, desto bättre.

Om ditt tandkött är svullet, rött och blöder lätt kan det vara tecken på tandköttsinflammation. Är du rökare, kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder. En tandköttsinflammation kan på sikt leda till tandlossning. I fall du har en tandlossningssjukdom, även kallat parodontit, kan du riskera tappa dina tänder på sikt.

Boka tid för behandling

Vi erbjuder behandling av tandlossning på våra allmäntandvårdskliniker. Om du misstänker att du kan ha tandlossning bokar du tid via webbokningen, välj alternativet "Annat besvär" eller "Borttagning av tandsten och missfärgning". Du kan också välja att ringa någon av våra kliniker.

Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till specialisttandvården.

Behandling av tandlossning

Behandlingen börjar alltid med en noggrann undersökning av ditt tandkött och de fördjupade tandköttsfickor som tandlossningssjukdomen medför och därefter gör tandläkaren en anpassad behandlingsplanering för dig. Under behandlingen får du lära dig hur du själv tar bort dina bakteriebeläggningar noggrant varje dag. I de djupaste fickorna kan det vara svårt för dig att själv komma åt och göra rent.

Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper till att ta bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut. Rengöringen görs med speciella instrument eller ultraljud. Beroende på hur omfattande behandlingsbehov du har kan flera besök behövas. Om det behövs får du lokalbedövning.

Efter cirka fyra månader brukar fickorna ha minskat, men den del av tandfästet som förstörts kan oftast inte återskapas. Ibland kan det behövas ett kirurgiskt ingrepp för att till exempel bli av med de djupa fickorna. I värsta fall måste utsatta tänder tas bort.

Förebygg tandlossning

Du kan förebygga tandlossning genom god munhygien, regelbundna besök hos din tandläkare eller tandhygienist och genom att du aktivt väljer bort att röka.

Prisexempel

Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning 645 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning, mer tidskrävande 905 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, större omfattning, mer tidskrävande 1 500 kr