Tandläkare hos Folktandvården Stockholm erbjuder hjälp med tandkronor och broar.

Senast uppdaterad: 31 januari 2022

Tandkronor och broar

Lyssna

Kronor och broar är vanliga metoder för att ersätta en eller flera skadade tänder, de ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona omfattar en tand, en bro omfattar flera tänder.

Tandläkaren bedömer behovet och valet av tandersättningar genom undersökning och röntgen.

Boka undersökning

Vi erbjuder tandersättningar på våra allmäntandvårdskliniker. Boka en vanlig undersökning och meddela oss vid bokningstillfället att det är krona eller bro som du är intresserad av. Du bokar tid för undersökning via webbokningen eller genom att själv kontakta kliniken:

Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till specialisttandvården.

Krona

När stora delar av en tand saknas på grund av att den blivit lagad många gånger eller skadats på något sätt, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. Först slipas tanden för att ge plats åt kronmaterialet och sedan tillverkas en krona som till färg och form stämmer överens med dina tänder i övrigt. Kronan kan tillverkas av olika material, det vanligaste är en kombination av porslin och metall eller helkeramiska material.

Om den skadade tanden saknar en stor del av tandkronan och är rotfylld kan det vara aktuellt att fästa en pelare i roten. Kronan fästs sedan på pelaren av metall eller keramiskt material. Om allt passar vid provningen hos tandläkaren, sätts kronan fast med hjälp av ett tandcement. Att passa ut en krona kan innebära flera återbesök, du får en plastkrona som skydd mellan besöken.

Bro

Om en eller flera tänder saknas kan en bro fungera som ersättning. En bro kan även kallas för brygga. De närliggande tänderna som då måste vara friska, används som stöd och fäste för bron. Stödtänderna slipas till på liknande sätt som när man gör en krona.

Skalfasader

En skalfasad är en ersättning för en skadad eller missfärgad del av emaljen på framsidan av en tand. Den görs oftast i porslin, så kallad porslinsfasad, och kan vara en ersättning för en avslagen bit av en tand. Med hjälp av en fasad kan tandläkaren också bredda en framtand för att fylla ut ett störande mellanrum.

Viktigt med bra munhygien

Det kan lätt samlas bakterier i skarven mellan kronan, bron eller skalfasaden och den ursprungliga tanden. Eftersom det kan vara svårt att komma åt med tandborsten där kan det vara bra att använda en specialtandtråd eller mellanrumsborste. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så får du råd.

Garanti

Vi lämnar fem års garanti på fastsittande tandburna ersättningar.

Prisexempel

Permanent tandstödd krona, en per käke, material utöver standard 9 130 kr
Permanent tandstödd krona, flera i samma käke, material utöver standard 7 245 kr
Laboratorieframställd pelare med intraradikulärt stift 3 770 kr
Klinikframställd pelare med intraradikulärt stift 1 785 kr
Hängande led vid tandstödd protetik, per led, material utöver standard 3 525 kr