Barn som ska få hjälp med dubbla tänder hos tandläkaren på Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Dubbla tänder

Lyssna

Har ditt barn dubbla tänder, där mjölktänder och permanenta tänder står i dubbla rader. Det är helt normalt och brukar rätta till sig med tiden barnet växer.

Från fem till åtta års ålder brukar barn börja tappa sina mjölktänder och nya vuxentänder kommer fram. Ibland kommer vuxentänderna upp innanför mjölktänderna och då blir det dubbla rader med tänder. Detta är helt normalt, men uppmuntra gärna ditt barn att vicka på sina lösa mjölktänder, då lossnar de snabbare.

  • Var extra noga med tandborstningen mellan mjölktanden och den vuxna tanden när de står dubbelt, för att undvika hål i vuxentanden.
  • Om du har funderingar om dubbla tänder, fråga din tandläkare i samband med den vanliga undersökningen som ditt barn blir kallad till.

Sneda tänder

Barnets käke är fortfarande liten när de stora vuxentänderna kommer fram och det gör att det kan bli trångt för alla tänderna att få plats. Därför kan de permanenta vuxentänderna ibland stå lite snett, men det brukar rätta till sig när barnet och käken växer ikapp.