För oss på Folktandvården är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Personal på Folktandvården Stockholm tar emot patient som behöver dra ut en tand.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Dra ut en tand

Lyssna

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats.

Din tandläkare börjar med att undersöka tanden och ta en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast. Därefter får du bedövning. När tanden och tandköttet är ordentligt bedövat, vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Såret kontrolleras och du får bita på en kompress för att stilla blödningen.

Boka tid för att dra ut en tand

Vi erbjuder tanduttagning på våra allmäntandvårdskliniker. Boka tid direkt via webbokningen och välj bokningsalternativet ”Andra besvär”. Annars kan du välja att ringa till någon av våra kliniker.

Ibland är ingreppet lite mer komplicerat. Då hjälper vi dig med en remiss till specialist för operation.

Att dra ut en visdomstand

Din tandläkare undersöker och röntgar visdomstanden för att se om det går att göra en enkel tandutdragning eller om det, beroende på hur tanden sitter, blir aktuellt med en mer komplicerad utdragning. I vissa fall krävs det en operation för att ta ut visdomstanden.

Efter att du dragit ut en tand

När tanden är borta bildas det en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska läka fint, ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka innan bedövningen gått ur. Det är bra att vänta i minst två timmar. När bedövningen sedan har släppt är det normalt att det gör ont. Du kan också ha lite svårt att gapa och tugga ordentligt.

Prisexempel

Kompletterande eller akut undersökning, utförd av tandläkare, mer omfattande 650 kr
Tanduttagning, en tand 1 195 kr
Kirurgiskt avlägsnande av en eller flera tänder i samma kvadrant och/eller annan vävnad, per operationstillfälle 3 660 kr