Personal på Folktandvården Stockholm tar emot patient som behöver dra ut en tand.

Senast uppdaterad: 31 januari 2022

Dra ut en tand

Lyssna

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats.

Din tandläkare börjar med att undersöka tanden och ta en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast och om det är möjligt att ta ut den. Om tanden kan tas ut direkt så får du därefter bedövning. När tanden och tandköttet är ordentligt bedövat, vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Såret kontrolleras och du får bita på en kompress för att stilla blödningen.

Boka tid för att dra ut en tand

Vi erbjuder tanduttagning på våra allmäntandvårdskliniker. Boka tid direkt via webbokningen och välj bokningsalternativet ”Andra besvär”. Annars kan du välja att ringa till någon av våra kliniker.

Ibland är ingreppet lite mer komplicerat. Då hjälper vi dig med en remiss till specialist för operation.

Att dra ut en visdomstand

Din tandläkare undersöker och röntgar visdomstanden för att se om det går att göra en enkel tandutdragning eller om det, beroende på hur tanden sitter, blir aktuellt med en mer komplicerad utdragning. I vissa fall krävs det en operation för att ta ut visdomstanden.

Här kan du läsa mer om hur det blir efter att du dragit ut en tand

Prisexempel

Kompletterande eller akut undersökning, utförd av tandläkare, mer omfattande 745 kr
Tanduttagning, en tand 1 450 kr
Kirurgiskt avlägsnande av en eller flera tänder i samma kvadrant och/eller annan vävnad, per operationstillfälle 4 250 kr