Mamma hjälper barn borsta tänderna efter råd från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 01 april 2022

Tandborstning barn

Lyssna

Från spädbarnsåldern och ända upp i tonåren händer mycket i barnets mun. Nya tänder dyker upp och alla mjölktänder tappas under den här perioden. Här berättar vi hur du tar hand om ditt barns tänder på bästa sätt.

Börja borsta från första tanden

Hjälp ditt barn att borsta tänderna redan från att första tanden tittar fram. Borsta två gånger om dagen, både morgon och kväll. Använd alltid fluortandkräm, det stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Låt tänderna vila från mat och dryck i 2-3 timmar direkt efter tandborstningen.

Extra noga längst bak i munnen

Börja med att borsta barnets kindtänder, både på utsidorna, insidorna och tuggytorna. Var extra noga när de permanenta kindtänderna kommer fram i sexårsåldern. Kindtänderna är gropiga och där fastnar maten lätt.

Vanlig tandborste

En bra barntandborste har litet huvud, stadigt skaft och mjuk borst. Mjuk för att var snäll mot tänderna och tandköttet, och liten för att komma åt och göra rent överallt. Byt tandborste när stråna börjar spreta, eller minst var tredje månad.

Eltandborste

En eltandborste med vanligt borsthuvud, som rör sig fram och tillbaka, rengör på samma sätt som en vanlig tandborste. En eltandborste med roterande litet runt borsthuvud rengör lika bra. Använd gärna eltandborste, men kom ihåg att det är viktigt att du som förälder hjälper till.

När det blöder

Blöder det i tandköttet när du borstar ditt barns tänder kan det vara tecken på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror på att bakterier fastnar på tänderna och bildar beläggningar, så kallat plack.

Tänder som ilar

Barns tänder har tunnare emalj och av den anledningen får de lättare ilningar, till exempel av att äta glass eller dricka kallt. Ilningar kan också bero på att tänderna borstats för hårt så att tandhalsarna blottas. Ibland kan även ilningar betyda att det är hål i en tand.

När tandborstning är svårt

Ibland kan det vara en utmaning att få borsta tänderna på barn, men tänk på att aldrig tvinga. Då finns det istället risk för att tandborstningen blir negativ. Oftast underlättar det med lite lek och bus, då brukar det gå bra att få borsta tänderna på alla barn. Behöver du hjälp eller har frågor om att borsta tänderna på ditt barn är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi vill även tipsa om appen Rocka munnen som är gratis att ladda ner på alla appbutiker. 

Filmer om barntandvård

Öppna video-dialog

Se vår film om hur du borstar tänderna på ett barn upp till 2 år. Filmen visas på YouTube och är cirka 2 minuter lång.

Öppna video-dialog

Se vår film om hur du borstar tänderna på ett barn mellan 2 till 6 år. Filmen visas på YouTube och är cirka 2 minuter lång.

Öppna video-dialog

Se vår film om hur du borstar tänderna på ett barn från 4 år, med eltandborste. Filmen visas på YouTube och är cirka 2 minuter lång.

Öppna video-dialog

Se Folktandvården Sveriges film om goda tandvårdsvanor för barn. 

Öppna video-dialog

Se Region Stockholms film om hur man bäst tar hand om barnets tänder, redan från start. Vår övertandläkare Joakim Levin medverkar i filmen.