Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Fakta om tänder

Lyssna

Här berättar vi hur dina tänder är uppbyggda, vad de heter och varför saliven är tändernas bästa vän. Du får även information om hur du tar hand om ditt tandkött.

Vi människor får två uppsättningar tänder. Först mjölktänder, sedan permanenta tänder. Totalt får du 28 tänder som vuxen, eller upp till 32 om alla visdomständerna kommer fram.

Tandens byggnad

En tand har rot och krona. Kronan är den del av tanden som syns. Den täcks av ett hårt skal, som kallas emalj. Emaljen är kroppens hårdaste vävnad. Om tanden och tandköttet runt tanden är friskt sträcker sig emaljen ner till kanten av tandköttet.

Under emaljen finns tandbenet, som även kallas dentin, och tandens mjuka kärna som kallas pulpa. I pulpan finns nerver och blodkärl. Området mellan kronan och roten kallas tandhalsen.

Tandens fäste består av tandkött (gingivan), rothinna och rotcement. Rothinnan fäster i käkbenet med små elastiska trådar.

Tändernas namn

Tandläkaren skiljer på incisiver, caniner, premolarer och molarer.

  • Framtänderna kallas incisiver. Hit räknas de fyra tänderna i mitten på överkäken och på underkäken. Du har alltså åtta framtänder.
  • Hörntänderna, de där spetsiga tänderna som kommer näst efter framtänderna, kallas för caniner. Dem har du fyra av, två uppe och två nere.
  • Små kindtänderna, premolarerna, har du åtta stycken: Fyra i överkäken, två på varje sida, och likadant i underkäken.
  • Stora kindtänderna, molarerna, sitter längst bak i munnen. Dem har du också åtta stycken av. En molar kallas ibland även för oxeltand.
  • Vidsdomständerna sitter allra längst in, om du har några.

Tandkött

Ett friskt tandkött är fast och sluter tätt till om varje tand. Tandköttet kan ha olika färg beroende på i vilken del av världen du har ditt ursprung. Friskt tandkött kan vara ljust rosa, ljusbrunt till nästan svart.

Tandköttet kan bli inflammerat

Om ditt tandkött är missfärgat eller blöder när du borstar tänderna kan det vara tecken på tandköttsinflammation. För dig som röker kan ditt tandkött vara blekrosa trots att du har en inflammation. Det är därför det är svårt att upptäcka tandköttsinflammation och andra infektioner i tandköttet hos rökare. Man kan också få sår i munnen, så kallade afteblåsor på tandköttet.

Tandköttet nöts ned

Tandköttet nöts ned naturligt, men det är individuellt hur mycket. När tandköttet sjunker nedåt blir tändernas mellanrum större och då kan du behöva mellanrumsborste mellan dessa tänder för att göra rent. Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar Var rädd om ditt tandkött och borsta tänderna med lätta, mjuka tag för att undvika onödigt slitage. Borsta tänderna på rätt sätt

Saliv

Saliven, som är munnens bäste vän, består av vatten, kalcium, fosfat, bikarbonat och bakteriedödande ämnen. Den sköljer tänderna och neutraliserar de syror som bildas i munnen när du äter och dricker. Likaså skyddar den tänderna mot bakteriebeläggningar och hål i tänderna, karies.

Muntorrhet, brist på saliv, är ett problem för många. Det kan till exempel bero på sjukdom, stress, nervositet, munandning och vissa mediciners biverkningar. Om du lider av muntorrhet kan ett salivprov ge upplysningar om du är i riskzonen för att få karies. Med ett salivtest kan vi mäta sekretionshastigheten, det vill säga hur fort ny saliv bildas. Boka en undersökning hos oss och meddela vid bokningstillfället att du vill göra ett salivprov.