Fluortanten från Folktandvården Stockholm borstar sina tänder.

Senast uppdaterad: 01 april 2021

Fluortanten

Lyssna

Folktandvårdens fluortanter och fluormän arbetar förebyggande med barn i grundskolan för att förbättra tandhälsan i länet.

Fluortanten gjorde entré i skolorna för första gången på 1960-talet. På grund av den dåliga tandhälsan bland eleverna fylldes muggar av 0,2 procentig natriumfluoridlösning som eleverna fick skölja med varje eller varannan vecka. Satsningen lyckades och tandhälsan blev bättre, därmed upphörde all fluorsköljning på skolorna och fluortanten försvann i början på 1990-talet.

Fluortanten kommer tillbaka

Tandhälsan började sedan återigen bli sämre i vissa områden i länet och Folktandvården i Stockholms län startade därför ett så kallat kariespreventionsprogram. Fluortanternas och fluormännens arbete är en del av programmet och i början av 2000-talet återuppstod Fluortanten.

Fluortanterna och fluormännen ger alla barn i förskoleklasser och årskurs 5 i Stockholms län en lektion på temat friska tänder varje år. I riskområden har vi även tagit initiativ att erbjuda fluorsköljningar, något som lärarna sedan genomför på egen hand. Totalt får över 50 000 elever munhälsolektioner och drygt 8 500 barn fluorsköljning varje läsår.

Fluor, vila, vatten

Fluortantens budskap är enkelt, det kan sammanfattas så här:

  • Dina tänder är viktiga, du behöver dem hela livet.
  • Borsta dina tänder noga med fluortandkräm – både morgon och kväll.
  • Låt tänderna vila mellan dina måltider – undvik att småäta.
  • Drick vatten när du är törstig.
  • Håll extra koll på nya tänder, särskilt barnets kindtänder. Borsta dem extra noga.
  • Ät sötsaker helst bara en gång i veckan. Äter du allt på en gång sker ingen skada i munnen.

Fluortantens dag

Den 1 september varje år firas Fluortantens dag.