Barn som är patient hos Folktandvården Stockholm och har fläckar på tänderna.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Fläckar på tänderna

Lyssna

Fläckar på tänderna kan bero på mineraliseringsstörningar i emaljen. Oftast är det inget allvarligt och går att behandla med tandborstning, fluor och vid behov behandling hos tandvården.

Orsaken till att det blir störningar i mineraliseringen av emaljen är oklar, men sannolikt uppstår störningarna redan under spädbarnsperioden.

Höga doser av fluor

En anledning till att barn får mineraliseringsstörningar och skönhetsfläckar i emaljen kan bero på att de dagligen får i sig för höga doser av fluor före sex års ålder, då tandkronan utvecklas i käkbenet. Det finns dock ingen risk att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen eller att skölja med fluor om tandläkaren har rekommenderat det.

Egen brunn

Har du egen brunn kan det vara bra att kontrollera vattnets fluorhalt. Om halten är hög kan barnen behöva annat dricksvatten, eftersom fluor inte försvinner ur vattnet vid kokning.

Fläck på tanden kan vara karies

I vissa fall kan en fläck på tanden eller på tuggytan bero på kariesbildning, hål i tanden. Det kan även uppstå fläckar på en permanent tand om barnet haft ett trauma mot sin mjölktand.

Defekt mineralisering kan se ut som en liten vit eller gul fläck på tanden, ibland påverkas hela tanden. En tand med stora defekter kan ila och göra ont, framför allt när barnet äter eller dricker något varmt eller kallt. I de fallen finns det behandling som kan lindra besvären.