Öppna video-dialog

Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Lösa mjölktänder

Lyssna

Om ditt barn har en lös mjölktand kan du uppmuntra att vicka lite på den eller låta barnet äta ett äpple. Det kan hjälpa tanden att lossna. Borsta och håll den lösa tanden ren så ditt barn slipper besvärande inflammationer. Se vår film så får du veta mer!

Ibland kan det ta flera veckor för en mjölktand att lossna, trots att den till slut bara hänger i en tunn tråd. Detta är helt normalt. 

Enkla tips vid lösa mjölktänder

  • Försök att ha tålamod. Lösa tänder lossnar oftast av sig själva.
  • Barnet kan vicka eller vrida på tanden med rena händer.
  • Låt barnet äta exempelvis ett äpple, det kan hjälpa tanden att lossna.
  • Sätt aldrig tillbaka en utslagen mjölktand i barnets mun. Det kan orsaka skador på barnets permanenta tänderna som ska växa upp under.

Dra ut lösa mjölktänder

Tandläkaren behandlar sällan lösa mjölktänder, men ibland kan tanden behöva dras ut. Det kan till exempel vara om barnet inte kan bita ihop eller om det finns risk att den permanenta tanden under kan skadas.

Lägen att söka vård

Om den ena permanenta vuxentanden kommit fram och den andra, motsvarande tanden på andra sidan, inte kommer inom sex månader bör du kontakta tandvården.

Var särskilt uppmärksam på detta om barnet tidigare varit med om olycksfall mot sina framtänder.

Håll de nya tänder rena

När nya tänder kommer kan det vara lite ömt i tandköttet. Försök ändå borsta tänderna så gott det går i området för att undvika tandköttsinflammation, det kan orsaka barnet ännu större besvär.