Senast uppdaterad: 06 november 2024
Tiotandvård – billigare för pensionärer
Pensionärer, eller alla som är över 67 år, behöver bara betala tio procent av sin tandvårdsbehandling. Det är kontentan i en utredning som presenterades nyligen.
Detta är en brokig grupp, med pigga 70-åringar som tränar och reser över världen, och 85-åringar som är vad vi kallar ”sköra”. Och många andra typer av äldre. Det är – som sagt – en brokig grupp. Och stor: ett par miljoner svenskar. Enligt förslaget börjar tiotandvård gälla den 1 juli 2026 och omfatta alla som är 67 år och uppåt.
Det kallas tiotandvård eftersom patienten endast ska betala tio procent av kostnaden för en tandvårdsbehandling. Undersökningar och förebyggande åtgärder ingår inte. Inte heller ny fast tandstödd och implantatstödd protetik i oxeltänderna, eller bakom tandposition 5 som det fackmannamässiga uttrycket är. För den typen av tandvård som inte omfattas av tiotandvård gäller nuvarande högkostnadsskydd.
Hela landet
För att säkerställa att tandvården i hela landet ska kunna erbjuda tiotandvård, föreslås en högre ersättning till vårdgivare för patienter utanför storstäderna.
Tillägg baseras på var patienten bor: 0% för storstadskommuner, 10% för blandade kommuner och 20% för landsbygdskommuner. Pristillägget är alltså knutet till patienten.
Statens kostnader för tandvård beräknas öka med mellan 3,4 och 4,5 miljarder kronor per år.
Förändringar i bidragen
Samtidigt höjs särskilt tandvårdsbidrag (STB) till 1 000 kronor per halvår och kan sparas under 12 månader. Försäkringskassan ska erbjuda en tjänst på webben där patienter kan förhandspröva sin rätt till särskilt tandvårdsbidrag (STB).
Giltighetsperioden för allmänt tandvårdsbidrag (ATB) förlängs till tre år och åldersgränsen för förhöjt ATB höjs samtidigt till 67 år. Eftersom det ”bara” är ett förslag i skrivande stund kommer vi att ändra i den här texten utifrån vad som händer.
Kortfakta om tiotandvård
- Patienter som är minst 67 år ska endast betala 10 procent av en tandvårdsbehandling.
- Förslaget är att tiotandvård träder i kraft den 1 juli 2026.
- Undersökningar och förebyggande åtgärder ingår inte.
- Äldre patienter med stora behov ska kunna få en större subventionering.