Nöjda kvinnor efter hjälp med muntorrhet hos tandläkare på Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 31 januari 2022

Muntorrhet

Lyssna

Om du lider av muntorrhet, brist på saliv, är det ett problem som du delar med många andra. Här får du veta mer om orsaker och hur du på bästa sätt behåller en god munhälsa.

Saliven är tändernas bästa vän. Den hjälper till att skydda dina tänder och kan dessutom reparera ytliga skador. Om du lider av muntorrhet löper du därför större risk att få hål i tänderna, karies.

Saliven gör även att vi kan tala, tugga, svälja och känna smak ordentligt, därför kan muntorrhet leda till stora besvär för dig som är drabbad. Muntorrhet och sår på munnens slemhinnor kan också leda till smärta och sveda.

Vanliga orsaker till muntorrhet

Med stigande ålder fungerar salivkörtlarna sämre och risken för muntorrhet ökar. Lindrig muntorrhet kan till viss del bero på biverkan av medicinering, munandning, stress, nervositet eller sjukdom i spottkörtlarna. Muntorrhet som beror på biverkningar av mediciner gäller främst mediciner mot astma, allergi och klåda, antidepressiva medel och urindrivande medel mot högt blodtryck. Vid kombination av flera olika mediciner ökar även risken för muntorrhet.

Långvarig, uttalad muntorrhet är ett allvarligt tillstånd. Det kan orsakas av exempelvis sjukdom, strålbehandling mot huvudet och halsen samt läkemedel. Vid uttalad muntorrhet krävs större insatser från både sjukvård och tandvård. För vissa av dessa sjukdomstillstånd utgår även ekonomiskt tandvårdsstöd.

Symtom

 • Dålig andedräkt
 • Försämrad tandhälsa
 • Svårigheter att prata
 • Svårigheter att äta och svälja
 • Svårigheter med att känna smak
 • Sömnsvårigheter, vilket kan påverka livskvaliteten

Följder till muntorrhet

Salivtest

Lider du av muntorrhet kan ett salivprov ge upplysningar om du är i riskzonen för att få karies. Med ett salivtest kan vi mäta sekretionshastigheten, det vill säga hur fort ny saliv bildas.

Goda råd vid muntorrhet

 • Undvik att lindra din muntorrhet med tabletter, tuggummi eller annat godis som innehåller socker. Välj med fördel istället sockerfria alternativ som innehåller fluor och kan hjälpa till att öka salivproduktionen.
 • När du dricker eller behöver fukta din mun är det bäst att du väljer vanligt vatten.
 • Komplettera din vanliga fluortandkräm med fluorsköljning till natten. För bästa effekt välj ett munskölj med 0,2 procent natriumfluorid.
 • Informera din tandläkare eller tandhygienist om att du besväras av muntorrhet. Då kan du få råd om du eventuellt behöver komma på tätare kontroller.
 • Om du använder en avtagbar protes, ta ut den nattetid och rengör protesen noggrant.
 • Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.  
 • Undvik sockriga drycker som till exempel läsk, energidryck och juice.

När bör du söka vård?

Om du misstänker att din muntorrhet beror på läkemedel eller sjukdom, bör du boka tid med en läkare för rådgivning och eventuell reglering av dina mediciner. Ett exempel på en sjukdom som kan orsaka muntorrhet är Sjögrens syndrom.

Behandling

Det finns inget specifik botemedel mot muntorrhet. Istället fokuserar behandlingen på att lindra symtomen och förebygga eventuella skador och obehag som kan uppstå på grund av muntorrhet.

På apoteket kan du få rådgivning om receptfria produkter som kan hjälpa till att stimulera salivproduktionen och även ersätta bristande saliv.

Vissa av dessa produkter kan även innehålla fluor, eller fluorid som det egentligen heter, för att skydda tänderna mot karies. Vissa fluorprodukter kan även förskrivas av läkare, tandläkare eller tandhygienist för att behandla muntorrhet.

Boka tid för en undersökning om du drabbats av muntorrhet för hjälp till fortsatt god munhälsa.

Artikeln är faktagranskad av Linda Ghebremariam, tandläkare på Folktandvården.