
Senast uppdaterad: 31 januari 2022
Muntorrhet
Om du lider av muntorrhet, brist på saliv, är det ett problem som du delar med många andra. Här får du veta mer om orsaker och hur du på bästa sätt behåller en god munhälsa.
Saliven är tändernas bästa vän. Den hjälper till att skydda dina tänder och kan dessutom reparera ytliga skador. Om du lider av muntorrhet löper du därför större risk att få hål i tänderna, karies.
Saliven gör även att vi kan tala, tugga, svälja och känna smak ordentligt, därför kan muntorrhet leda till stora besvär för dig som är drabbad. Muntorrhet och sår på munnens slemhinnor kan också leda till smärta och sveda.
Vanliga orsaker till muntorrhet
Lindrig muntorrhet kan viss bero på biverkan av medicinering, munandning, stress, nervositet eller sjukdom i spottkörtlarna. Muntorrhet som beror på biverkningar av mediciner gäller främst mediciner mot astma, allergi och klåda, antidepressiva medel och urindrivande medel mot högt blodtryck. Vid kombination av flera olika mediciner ökar även risken för muntorrhet.
Långvarig, uttalad muntorrhet är ett allvarligt tillstånd. Det kan orsakas av reumatiska sjukdomar, tumörer, strålbehandling mot huvudet och halsen samt läkemedel. Vid uttalad muntorrhet krävs större insatser från både sjukvård och tandvård. För vissa av dessa sjukdomstillstånd utgår även ekonomiskt tandvårdsstöd.
Salivtest
Lider du av muntorrhet kan ett salivprov ge upplysningar om du är i riskzonen för att få karies. Med ett salivtest kan vi mäta sekretionshastigheten, det vill säga hur fort ny saliv bildas. Mängden saliv har betydelse för hur snabbt och effektivt munnen blir ren efter en måltid. Det går också att mäta salivens buffringsförmåga, alltså salivens förmåga att motverka syror.
Goda råd vid muntorrhet
- Undvik att lindra din muntorrhet med tabletter, tuggummi eller annat godis som innehåller socker. Välj med fördel istället sockerfria alternativ som innehåller fluor.
- När du dricker eller behöver fukta din mun är det bäst att du väljer vanligt vatten.
- Komplettera din vanliga fluortandkräm med fluorsköljning till natten. För bästa effekt välj ett munskölj med 0,2% natriumfluorid.
- Informera din tandläkare eller tandhygienist om att du besväras av muntorrhet och rådgör med denne om du eventuellt behöver komma på tätare kontroller.
Boka tid för en undersökning om du drabbats av muntorrhet för hjälp till fortsatt god munhälsa.