Tandläkare på Folktandvården Stockholm som hjälper till med snarkskenor.

Senast uppdaterad: 30 juni 2022

Snarkskena

Lyssna

En snarkskena, även kallad apnéskena, kan hjälpa dig som vill sluta snarka. Den vidgar dina andningsvägar och hindrar tungan från att falla bakåt.

Att snarka är vanligt och beror på att svalget är för trångt. En snarkskena kan lindra eller ta bort besvären. Det är en formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du använder under natten för att underlätta en fri andning och hjälpa tungan ligga i sin rätta position.

Att skaffa snarkskena

Vänd dig i första hand till din vårdcentral för utredning. Din tandläkare kan ge dig mer information. Om du har remiss från läkare betalar du besöksavgift, samma som på vårdcentral, vid besöket. För att du ska kunna få större delen av behandlingen betalad av regionen krävs noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård.

Användning av snarkskena

När du börjar använda snarkskena kan det initialt kännas obekvämt och spänna i tänderna. Du kan också känna dig torr i munnen eller tvärtom ha ovanligt mycket saliv. Besvären brukar gå över inom ett par veckor.

Vid behandling med snarkskena är det extra viktigt med en god munhygien. Borsta därför tänderna noga innan skenan sätts in i munnen. Lika viktigt är det att du tar väl hand om din bettskena för att den ska uppfylla önskat resultat och behålla sin passform.

Allmänna rekommendationer 

  • Borsta skenan varje dag med mjuk tandborste och mild tandkräm, flytande tvål eller diskmedel.
  • Tänk på att skenan skadas vid kokning eller rengöring i diskmaskin.
  • Du bör förvara skenan i den ask som du har fått och håll den fuktig, gärna i kranvatten.
  • Om det är en hård bettskena ska den förvaras i kranvatten för att undvika att torkas ut och bli skev.
  • Om skenan får beläggningar av kalk från kranvatten eller tandsten kan den läggas i ett glas med lika delar kranvatten och ättikssprit.

Om snarkskenans passform trots detta skulle förändras eller krångla på annat sätt, kontakta din tandläkare. Skenan bör kontrolleras av din tandläkare med jämna mellanrum och justeras om det behövs. Ta med den vid varje besök hos oss på Folktandvården.

Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till specialisttandvården.