Hos oss på Folktandvården Stockholm kan du känna dig trygg! Läs mer om hur vi anpassar vår verksamhet gällande covid-19 här.

Fråga oss
Fråga oss
Tandläkare på Folktandvården Stockholm som hjälper till med snarkskenor.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Snarkskena

Lyssna

En snarkskena, även kallad apnéskena, kan hjälpa dig som vill sluta snarka. Den vidgar dina andningsvägar och hindrar tungan från att falla bakåt.

Att snarka är vanligt och beror på att svalget är för trångt. En snarkskena kan lindra eller ta bort besvären. Det är en formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du använder under natten för att underlätta en fri andning och hjälpa tungan ligga i sin rätta position.

Att skaffa snarkskena

Vänd dig i första hand till din vårdcentral för utredning. Din tandläkare kan ge dig mer information. Om du har remiss från läkare betalar du besöksavgift, samma som på vårdcentral, vid besöket. För att du ska kunna få större delen av behandlingen betalad av landstinget krävs noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård.

Användning av snarkskena

När du börjar använda snarkskena kan det initialt kännas obekvämt och spänna i tänderna. Du kan också känna dig torr i munnen eller tvärtom ha ovanligt mycket saliv. Besvären brukar gå över inom ett par veckor.

Vid behandling med snarkskena är det extra viktigt med en god munhygien. Borsta därför tänderna noga innan skenan sätts in i munnen. Lika viktigt är det att du tar väl hand om din bettskena för att den ska uppfylla önskat resultat och behålla sin passform.

Det du behöver tänka på är att din bettskena:

  • Ska rengöras morgon och kväll med mjuk tandborste och tandkräm.
  • Skadas vid kokning eller rengöring i diskmaskin.
  • Bör förvaras i den ask som du har fått och håll den fuktig, gärna i vatten.
  • Om det är en hård variant, ska ligga i friskt vatten för att undvika att den torkar och blir skev.
  • Vid angrepp av tandsten ska läggas i ett glas med bordsättika och vatten i lika delar.

Om snarkskenans passform trots detta skulle förändras eller krångla på annat sätt, kontakta din tandläkare. Skenan bör kontrolleras av din tandläkare med jämna mellanrum och justeras om det behövs. Ta med den vid varje besök hos oss på Folktandvården.

Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till specialisttandvården.