Patienter som fått tips om tandtråd och mellanrumsborstar från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 10 juni 2021

Tandtråd, tandstickor, mellanrumsborstar

Lyssna

Det är viktigt att du även gör rent mellan dina tänder för att ta bort den mat som sitter kvar efter att du borstat tänderna. Din tandläkare eller tandhygienist rekommenderar val av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste utifrån dina förutsättningar.

Borsta dina tänder morgon och kväll med fluortandkräm samt använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste efteråt. Då blir din mun glad och riktigt ren.

Tandtråd

Vi rekommenderar tandtråd tidigast i tonåren. Använd tandtråd en gång om dagen, gärna på kvällen innan du går och lägger dig.

Så använder du tandtråd

  • Välj en tandtråd som är platt och vaxad, så går det lätt att föra ner den mellan tänderna.
  • Vira tråden om ett finger på vardera handen och för den fram och tillbaka mellan de båda tandytorna. Du kan naturligtvis också använda olika typer av tandtrådshållare.
  • Använd ett lätt tryck och "såga" försiktigt ner tandtråden mellan tänderna.
  • När tråden kommit längst in i mellanrummet, böj den mot ena tandens kant och för den med ett lätt tryck 1-2 millimeter innanför tandköttet.
  • Ta samma väg ut till mellanrummet och gör likadant mot den andra tanden.
  • Upprepa ett par gånger och fortsätt sedan vidare i munnen på alla tänder.
  • Akta tandköttet

Det är lätt hänt att ta i för hårt med tandtråden och då kan ditt tandkött skadas. Använd bara ett lätt tryck när du gör ren munnen med tandtråd.

Tandstickor

Om du hellre rengör med tandsticka, använd gärna en av plast. Numera är plasttandstickorna mjuka och böjliga, vilket gör att du lätt kommer åt även långt inne i munnen. Risken med trätandstickor är att de går av och skadar tandköttet.

Mellanrumborste

Mellanrumsborsten ser ut som en liten flaskborste. Den finns i olika storlekar och med olika typer av handtag. Vi hjälper dig att prova ut rätt storlek och hur du på bästa sätt ska använda den.

Blödande tandkött

Har du inte använt tandtråd på länge kan det hända att du blöder lite i munnen när du börjar. Det är ett tydligt tecken på att rengöringen behövs, för då har du tandköttsinflammation.

I den här filmen visar vi hur du använder tandtråd. Filmen visas på YouTube och är cirka 1 minut lång:

Öppna video-dialog

 

I den här filmen visar vi hur du använder tandtråd. Filmen visas på YouTube och är cirka 1 minut lång:

Öppna video-dialog