Man med inflammation i tandköttet på väg till Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 06 april 2022

Inflammation i tandköttet

Lyssna

Om du har ont i tandköttet, det är svullet, rött och blöder, kan det vara tecken på att du har en inflammation i tandköttet. Här ger vi tips om vad du själv kan göra för att lindra.

Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och kan på sikt leda till tandlossning. Om du röker kan du ha ett blekrosa tandkött trots att det är inflammerat.

Skötselråd vid inflammation i tandköttet

Vid inflammation i tandköttet är det extra viktigt att du håller rent runt tänderna vid tandköttskanten, både med tandborste och med något hjälpmedel mellan tänderna.

  • Borsta tänderna noga med en mjuk tandborste och håll rent mellan tänderna.
  • Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du har borstat dina tänder.

Om du fortfarande har en blödning som kvarstår efter cirka två veckor, behöver du boka en tid hos din tandläkare.

Förebygg inflammation i tandköttet

Det bästa sättet att minska risken för inflammationer i tandköttet och tandlossning är att du håller dina tänder rena varje dag och besöker tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet.

Om du är gravid

Om du är gravid kan du lättare drabbas ofta av inflammation i tandköttet. Något som kan förvärras under graviditetens gång. Orsaken till det är de nivåförändringar av könshormoner som sker i kroppen under en graviditet. Inflammationen går oftast tillbaka efter förlossningen.