Folktandvården Stockholm tipsar patienter om tandborstar och tandborstning.

Senast uppdaterad: 09 januari 2020

Borsta tänderna rätt med eltandborste eller tandborste

Lyssna

Det är viktigt att du borstar dina tänder på rätt sätt. Här ger vi tips och råd om tandborstar, tandborstning och hur du gör rent dina tänder på bästa sätt. Längst ner på sidan hittar du våra instruktionsfilmer.

  • Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll.
  • Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten.
  • Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke.
  • Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.
  • Spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt. Då sköljer du bort fluoret som skyddar dina tänder.
  • Känn med tungan efteråt om dina tänder är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Tänk bara på att vänta 30–60 minuter med att borsta dina tänder efter att du ätit eller druckit något surt, eller kräkts. Men skölj gärna munnen med vatten eller fluor direkt efter för att hjälpa kroppen ta hand om det sura.

Vanlig tandborste eller eltandborste

Om du väljer att använda en vanlig manuell tandborste ska den vara mjuk och ha ett ganska litet borsthuvud. Mjuk för att undvika skador på dina tänder och tandköttet, och liten för att komma åt överallt. För vissa är till och med en liten borste för stor för att nå runt tänderna längst bak i munnen. Då kan du prova med en barntandborste.

Föredrar du eltandborste ska även den ha ett litet borsthuvud. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer bakteriebeläggning, plack, än en vanlig manuell tandborste. Det finns både roterande och soniska eltandborstar, båda är lika bra.

Använd två centimeter tandkräm

Om det är svårt att få plats med två centimeter tandkräm. Börja då med en centimeter tandkräm och borsta överkäken, fyll sedan på med ytterligare en centimeter till underkäken.

Byt tandborste regelbundet

För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt ut din tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Tandkräm

Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst. Det finns även olika specialtandkrämer som kan lindra olika problem, bland annat om du har tandsten eller ofta får blåsor i munnen.

När det blöder

Blöder det i tandköttet när du borstar dina tänder kan det vara tecken på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror på att bakterier fastnar på tänderna och bildar beläggningar, så kallat plack.

Tuggummi

Om du tuggar tuggummi med xylitol eller karbamid kan det påverka syraattackerna i din mun så att de blir kortare. Det beror bland annat på att du får mer saliv i munnen när du tuggar och saliven är bra på att göra rent. Tuggummit kan också ta med sig en del bakterier och xylitol hjälper till att minska antalet kariesbakterier och ger därmed tänderna ett visst skydd. Tuggummi kan dock aldrig ersätta den dagliga tandborstningen.

Hålla rent med tandställning

Det är extra viktigt att hålla rent i munnen om du har tandställning. Då behöver du till exempel speciella små borstar för att komma åt och göra rent under tandställningen. Du behöver också skölja munnen med fluor regelbundet.

Se vår film om hur du som vuxen borstar tänderna med vanlig tandborste:

Öppna video-dialog


Se vår film om hur du som vuxen borstar tänderna med eltandborste:

Öppna video-dialog