För oss på Folktandvården är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Patient som använder fluortandkräm efter tips från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Fluor

Lyssna

Fluor är bra för dina tänder. Här får du information om varför och hur fluor förekommer på olika sätt i din vardag.

Fluor är ett grundämne som förekommer i berggrunden. Det finns fritt i luften vi andas, naturligt i vårt dricksvatten och mycket av maten vi äter.

Använd fluortandkräm

Fluor är idag det bästa vi har att tillgå för att motverka karies, hål i tänderna. De förebyggande effekterna av att fluor motverkar karies är väl dokumenterade och det finns inga alternativa ämnen eller medel som har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies. Fluortandkräm och fluorskölj kan reparera kariesskador och förhindra att nya uppstår.

Om ditt barn får i sig en stor mängd fluorid, till exempel genom att sätta i sig en tub fluortandkräm, kan barnet få förgiftningssymptom och må illa. Det är ovanligt, men om det händer ska du kontakta sjukvården.

Här hittar du mer information om tänder och tandborstning för barns respektive åldersgrupp.

Behov av fluortillskott

Den mängd fluor som du får i dig morgon och kväll är lagom stor för de allra flesta. Har du däremot ovanligt många hål eller tandställning kan ett extra tillskott av fluor behövas. Mest effektivt är då att du dagligen använder fluorsköljning (0,2 % NaF). Prata gärna med din tandhygienist eller tandläkare så får du veta mer vad som passar just dig.

Fakta om fluor

Fluor är ett grundämne som finns i olika föreningar i vattnet, luften och i vissa livsmedel, som te och fisk. I tandkräm finns fluor i saltform, fluorid. Fluorid stärker emaljen och är inte farlig i de halter och mängder som används vid tandborstning.