För oss på Folktandvården är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Tandläkare på Folktandvården Stockholm erbjuder tandprotes anpassad efter behov.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Tandprotes

Lyssna

En tandprotes kan ersätta några eller alla tänder i en käke. Protesen anpassas och tillverkas speciellt för dig och dina behov.

Två sorters avtagbara proteser

  • Delprotes, vanligast och fästs i kvarvarande tänder med mekaniska fästen.
  • Helprotes, för dig som förlorat alla tänderna i en käke eller om återstående tänder inte håller att fästa i en delprotes. Protesen sitter kvar med hjälp av suget mellan protesen och gommen.

Boka undersökning för protes

Vi erbjuder proteser på våra allmäntandvårdskliniker. Boka en vanlig undersökning och meddela att det är protes du är intresserad av vid bokningstillfället. Du bokar tid för undersökning via webbokningen eller genom att själv kontakta kliniken:

Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till specialisttandvården.

Om du behöver en protes

För att få en snygg protes med god funktion krävs noggranna förberedelser. Protesen skapas på en avgjutning av din käke och behandlingen sker i nära samarbete mellan patient, tandläkare och tandtekniker. Fram till färdig protes brukar det behövas fyra till fem tandläkarbesök. Tandläkaren kontrollerar tuggfunktion och slemhinnor i munnen och justerar protesen om det behövs.

Ibland får du ha dina egna tänder kvar fram till att protesen är klar, då tas de bort. Detta kallas immediatprotes och medför att det kan bli omfattande justeringar under första året. Dessa ingår inte i priset för protesen.

Användning och skötsel

Din mun kan behöva lite tid för att vänja sig vid protesen. Det kan ömma och göra lite ont i början, men det brukar gå över. Det krävs också en del övning för att lära dig tala och tugga obehindrat med din protes samt att kontrollera protesen med hjälp av din muns muskler.

Skölj protes och mun efter varje måltid, och rengör protesen ordentligt två gånger om dagen. Använd en mjuk tandborste och protestandkräm, oparfymerad flytande tvål eller oparfymerat diskmedel. Borsta gom och tandkött, dels för att få rent, dels för att massera så att du får en ordentlig blodcirkulation i slemhinnorna. För att behålla sin passform är det viktigt att protesen inte får torka ut, så under natten bör den sitta kvar i munnen eller förvaras i ett glas vatten.

Garanti

Vi lämnar ett års garanti på avtagbara tandersättningar.

Prisexempel

Partiell protes för temporärt bruk, en till tre tänder 3 770 kr
Komplicerad partiell protes med metallskelett som förankras med stöd av urtagskrona, innerkrona eller attachments 12 805 kr
Hel underkäksprotes inklusive erforderligt antal prefabricerade tänder 9 840 kr
Hel överkäksprotes inklusive erforderligt antal prefabricerade tänder 9 535 kr
Immediatprotes, inkl. tänder. Innefattar inte justering. 7 610 kr