Senast uppdaterad: 17 november 2021

Betala för tandvård

Lyssna

Vet du när du ska börja betala för din tandvård? Eller att du kan hålla nere dina tandvårdskostnader genom att välja Frisktandvård - tandvård till fast pris? Här berättar vi om det och hur du kan använda ditt tandvårdsbidrag, ATB, för att betala för din tandvård.

Hälsosmart att gå regelbundet till tandvården

Hur dina tänder mår är nära kopplat till din allmänna hälsa. Därför är det smart att gå regelbundet till din tandläkare. Det lönar sig i längden och bidrar till att du behåller en god munhälsa. Med en frisk mun bidrar du alltså till en mer välmående hälsa.

När börjar man betala för sin tandvård?

  • Du har gratis tandvård till och med den 31 december det år du fyller 23 år. För estetisk behandling och tandreglering kan det tillkomma kostnader.
  • Från och med den första januari det år du fyller 24 börjar du betala för din tandvård. Tecknar du ett Frisktandvårdsavtal får du tandvård till fast pris.

Frisktandvård - tandvård till fast pris

Från den 1 januari det år du fyller 24 år kan du välja Frisktandvård. Det innebär att du får tandvård efter dina individuella behov till en fast kostnad. Som frisktandvårdskund kan du alltså ha friska och starka tänder utan att riskera dyra överraskningar.
Vad innebär Frisktandvård och hur blir jag frisktandvårdskund?

Använd ditt tandvårdsbidrag när du besöker tandläkaren

Varje år får du som är från 24 år ett allmänt tandvårdsbidrag, ATB, som du kan använda som del av din betalning för tandvård. Storleken på bidraget beror på hur gammal du är och du kan spara det i upp till två år.
Hur mycket får jag i tandvårdsbidrag och hur betalar jag med det?

Vägledande priser för vanliga tandvårdsbesök

Ibland är det svårt att veta vad besöket hos tandvården kommer att kosta. För att slippa fundera på det har vi samlat ihop och angett priser för de vanligaste besöken.
Prisexempel på vanliga besök hos Folktandvården Stockholm

Stöd om du inte har råd med tandvård

Ibland kan du behöva gå till en tandläkare fast du inte har råd att betala. Det kan finnas olika lösningar som ändå gör att du kan få den tandvård du behöver. Ibland kan det finnas behandlingar som är billigare än den som tandläkaren först föreslog. Du kan också få en avbetalningsplan eller ansöka om ett lån.
På 1177.se kan du läsa mer om stöd till tandvård

Hur betalar jag hos er?

På våra kliniker betalar du med swish, kort eller kontant.