Hos oss på Folktandvården Stockholm kan du känna dig trygg! Läs mer om hur vi anpassar vår verksamhet gällande covid-19 här.

Fråga oss
Fråga oss
Öppna video-dialog

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Frätskador på tänderna

Lyssna

Om du ofta äter eller dricker något surt kan tänderna skadas. Här får du veta mer om frätskador och hur du förebygger dem.

Sura ämnen kan fräta på dina tänder och leda till att tändernas skyddande yta, emaljen, löses upp. Frätskador kallas även erosioner.

Sura ämnen orsakar frätskador

Ju starkare syra och ju längre tid syran stannar kvar på tänderna, desto större risk för frätskador.

Exempel på vad som kan orsaka frätskador på tänderna

 • Läsk, juice, vin, cider, sportdryck, energidryck, citrusfrukter, frukt och bär samt surt godis är några livsmedel som innehåller mycket syra.
 • Sura uppstötningar eller att man kräks ofta.
 • I vissa arbetsmiljöer kan det finnas sura ämnen i luften som påverkar tänderna.

Håll koll på pH-t

pH-värde är ett mått på surhet. Mat och dryck med pH-värde 5,5 eller lägre kan skada emaljen. En vanlig orsak till frätskador är sur läsk, Cola har exempelvis 2,5 i pH-värde.

Om sura ämnen kombineras med varandra kan skadan på tänderna bli ännu värre. Exempelvis gör en bit citron i läsken att pH-värdet sjunker ännu mer. Men bara för att smaken är sur betyder det inte alltid att även pH-värdet är det. På apotek kan du köpa en pH-indikator för att mäta surhetsgraden.

Saliv skyddar mot frätskador

Din saliv hjälper till att skydda dina tänder mot frätskador. Risken för frätskador ökar om du har lite saliv eller lider av muntorrhet.

Frätskador upptäcks vid undersökning

Frätskador utvecklas vanligen under lång tid. De upptäcks vid noggrann tandundersökning, men är svåra att upptäcka själv. Tecken på frätskador kan vara att emaljen blir matt och tandens form och färg ändras, till exempel blir gulare eller mörkare. Ilningar i tänderna kan också vara ett symtom, men du kan också ha frätskador utan att du alls märker det.

Det vanligaste är att frätskador uppstår på insidan av tänderna i överkäken. I värsta fall kan emaljen frätas bort så att skadan når tandbenet och pulpan.

Om du har frätskador är det väldigt viktigt att ta reda på orsak och vad du ska tänka på vidare för att de inte ska bli värre. Svåra frätskador kan komma att kräva omfattande behandling.

Boka tid för undersökning om du misstänker frätskador.

Förebygg frätskador

Du kan göra mycket själv för att förebygga frätskador. Den tandvävnad som försvunnit med anledning av frätskada kommer inte tillbaka, men genom att du ändrar dina vanor kan förloppet stanna av.

Mat och dryck

 • Välj med fördel mat och dryck som är mer basisk.
 • Avsluta dina måltider med något basiskt så som ost eller andra mjölkprodukter, det neutraliserar det sura.
 • Drick mjölk till maten och vatten mellan måltiderna när du är törstig.
 • Undvik borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något surt, eller kräkts. Vänta en timme alternativt skölj munnen med vatten.
 • När du dricker sura drycker, gör det snabbt på en gång och skölj sen munnen med vatten efteråt.
 • Vid träning drick vatten (pH cirka 7,4) eller mjölk (pH cirka 6,6), aldrig läsk eller sportdryck.

Munvård

 • Använd mjuk tandborste och fluortandkräm utan extra slipmedel.
 • Vid ilningar kan det hjälpa att skölja munnen med fluorlösning och borsta dina tänder med tandkräm mot ilningar.
 • Stärk tänderna med fluor i form av munskölj, sugtabletter eller gel. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så får du goda råd och tips.
 • Har du frätskador bör du undvika att bleka dina tänder, det förvärrar skadorna.