För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 5-8 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Barn 5-8 år

Lyssna

Det händer stora saker i munnen för barn 5-8 år. De börjar tappa sina mjölktänder, samtidigt som de stora och känsliga sexårständerna kommer upp. Du behöver hjälpa ditt barn att hålla dem rena.

Mjölktänder och permanenta tänder är uppbyggda på samma sätt. De har en krona och rot. Kronan är den del som syns i munnen medan roten är fäst i käkbenet.

När barnet är 5-8 år börjar oftast de första mjölktänderna trilla ut och ersättas av vuxna, permanenta tänder. Tänder som ska hålla hela livet. Först ut är framtänderna i underkäken, där de nya permanenta tänderna brukar dyka upp i sexårsåldern. Ungefär samtidigt kommer fyra nya kindtänder längst bak i munnen. Två uppe och två nere. De brukar kallas för sexårständerna.

Håll utkik efter sexårständerna

Nya tänder är extra känsliga för hål i tänderna – karies. Kindtänderna är dessutom svåra att hålla rena. De har ofta gropar där matrester och bakterier gömmer sig.

Tips om tandborstning

  • Ditt barn behöver din hjälp att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukost och speciellt viktigt innan läggdags. De saknar den finmotorik som behövs för att kunna göra tillräckligt rent i munnen själva innan de uppnår 10-12 års ålder.
  • Låt ditt barn borsta sina tänder först. Hjälp sedan till och borsta varje tand ren. Var extra noga med de nya sexårständerna.
  • Om ditt barn är motvillig att borsta tänderna är ofta bus och lek till hjälp. Gå på skattjakt och leta efter roliga saker i munnen. Eller ge tänderna namn och hälsa på hos alla.
  • Borsta alltid barnets tänder med fluortandkräm. Det stärker ditt barns tänder och skyddar dem från hål i tänderna, karies. När barnet är cirka 6 år och kan spotta ska ni använda vuxentandkräm.

Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Socker och lördagsgodis

Ät sötsaker helst bara en gång i veckan. Godis som äts upp på en gång gör ingen skada i munnen, men undvik klibbigt godis som fastnar och stannar kvar länge i munnen.

Besök hos tandläkaren

De flesta barn går till tandläkaren vartannat år. Barn som har problem med tänderna behöver gå oftare. Du och ditt barn är alltid välkomna att  Knapp till kontakta oss.

Första mötet med Fluortanten

I förskoleklass besöker Fluortanten skolan. Då får barnen utforska sina tänder och lära sig ta hand om dem på bästa sätt. I skolor där många barn har karies, erbjuder vi också gratis fluorsköljning.