Patienter som fått hjälp med blåsor och sår i munnen hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Blåsor eller sår i munnen

Lyssna

Om du ofta har besvär med smärtsamma blåsor och sår i munnen kan det bero på slemhinneförändringar, eller afte som det också kallas.

Afte är ett vanligt besvär i munnen och inget som smittar. Typiska symptom för afte är smärta från munslemhinnan, den som täcker hela munhålan, tandköttet, gommen och munbotten.

Symptom på afte

Afte börjar som blåsor som sakta växer tills de brister och utvecklas till ett eller flera sår på munslemhinnan. Såret kan ha en storlek på två till tre millimeter, ibland drygt en centimeter. Först kan du känna en brännande eller svidande känsla i munnen som tilltar under förloppet, men det är individuellt hur intensiv smärtan upplevs.

Ett aftöst sår är vanligen svagt gulaktigt, lite smetigt och omgivet av en röd ringformad slemhinnerodnad. Såret uppträder framför allt på rörlig slemhinna, i övergången mellan tandkött och läpp, på insidan av läppar och kinder samt på tungan.

Orsaker till afte

Det är oklart varför vissa får afte och andra inte, men bland annat har det att göra med om vi varit utsatta för psykisk stress, hormonella variationer eller utsatts för yttre skada mot slemhinnan.

Det går att lindra afte

De flesta aftesår läker av sig själva utan ärrbildning. Om ditt sår i munnen inte är borta efter två till tre veckor bör du kontakta din tandläkare. Det finns olika behandlingar som kan motverka både smärtan och uppkomsten av såret.