Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 0-2 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 11 maj 2021

Barn 0-2 år

Lyssna

Det är nu tänderna kommer och det är dags att ta fram tandborsten. Här kan du ta del av fakta, tips och råd om tandhälsa för barn 0-2 år.

Barns tänder börjar utvecklas redan i mammans mage. En del barn har tänder när de föds, andra får vänta till efter ettårsdagen. Vanligast är att de första tänderna tittar fram vid 6–8 månader.

När tänderna börjar komma fram kan det klia i barnets mun. Då kan det kännas skönt att få något att bita på.

Börja borsta från att första tanden tittar fram

Från att första tanden tittar upp är det dags att köpa en liten barntandborste och låta ditt barn vänja sig vid den på ett mjukt och lekfullt sätt.

Nya tänder är extra känsliga för att få hål - karies. Därför är det viktigt att du håller extra koll på nya tänder och borstar dem så noga det går med fluortandkräm vilket stärker och skyddar tänderna. Stryk lite fluortandkräm på borstens stråtoppar - mer än så behövs inte i den här åldern.

Borsta både morgon och kväll, efter frukost och innan sängdags.

Tips om tandborstning

  • Lättast borstar du barnets tänder när det ligger på skötbordet alternativt halvligger med huvudet i ditt armveck eller i ditt knä. Då ser du tänderna bäst.
  • Börja med att ta några försiktiga tandborstdrag så att barnet vänjer sig vid tandborsten.
  • Om barnet inte vill öppna munnen vid tandborstning kan det underlätta med lite lek. Testa att sjunga eller berätta en saga för att distrahera. Ni kan även hurra och klappa händerna tillsammans för att uppmuntra barnet.
  • Låt barnet hålla i borsten. Med största sannolikhet stoppas den in i munnen.
  • Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt, än att borsta länge och riskera att barnet tröttnar innan alla tänderna är rena.
  • När barnet kan stå själv brukar det vara lättast att komma åt om du placerar dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Ställ till exempel barnet på en pall framför dig.
  • Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar i munnen.

Amning och barnets tänder

När tänderna kommit fram, kan risken för karies öka om barnet ammas ofta på natten. Om du borstar barnets tänder med fluortandkräm både morgon och kväll samt ger barnet goda matvanor, minskas risken för för karies.

Napp bättre än tumme

Barn brukar suga oftare och längre på tumme än på napp. Därför är napp bättre för tänderna.