För oss på Folktandvården är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 0-2 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Barn 0-2 år

Lyssna

Det är nu tänderna kommer och det är dags att ta fram tandborsten. Här kan du ta del av fakta, tips och råd om tandhälsa för barn 0-2 år.

Barns tänder börjar utvecklas redan i mammans mage. En del barn har tänder när de föds, andra får vänta till efter ettårsdagen. Vanligast är att de första tänderna tittar fram vid 6–8 månader.

När tänderna börjar komma fram kan det klia i barnets mun. Då kan det kännas skönt att få något att bita på eller att gnugga tänder och tandkött lite grann. Mjölktänderna är mindre än vuxentänderna, för att passa det lilla barnets mun.

Börja borsta från att första tanden tittar fram

Från att första tanden tittar upp är det dags att köpa en liten barntandborste och låta ditt barn vänja sig vid den på ett mjukt och lekfullt sätt. Nya tänder är extra känsliga för karies. Därför är det viktigt att du håller extra koll på nya tänder och borstar dem så noga det går med fluortandkräm. Det stärker tänderna och skyddar dem mot hål – karies. Borsta både morgon och kväll, efter frukost och innan sängdags. Se till att borsta extra noga längst bak i munnen.

Tips om tandborstning

  • Lättast borstar du barnet tänder när det ligger på skötbordet, eller halvligger med huvudet i ditt armveck, eller ligger med huvudet i ditt knä. Då ser du de nya tänderna bäst.
  • Börja med att ta några tag med tandborsten så att det kittlar lite i munnen.
  • Låt barnet hålla i borsten. Med största sannolikhet stoppar han eller hon den i munnen.
  • Om ditt barn helst inte öppnar munnen när ni ska borsta tänderna kan det underlätta med lite lek. Testa att sjunga eller berätta en saga för att distrahera. Ni kan även hurra och klappa i händerna tillsammans för att uppmuntra och fira, det brukar små barn tycka om.
  • Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt, än att fila länge och riskera att barnet tröttnar innan alla tänderna är rena.
  • När barnet kan stå själv brukar det vara lättast att komma åt om du placerar dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Ställ till exempel barnet på en pall framför dig.

Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Amning och barnets tänder

När tänderna kommit fram, kan risken för karies öka om barnet ammas ofta på natten. Om du dock borstar ditt barns tänder med fluortandkräm både morgon och kväll och i övrigt ger det goda matvanor, finns ingen anledning till oro över att amningen ska skada ditt barns tänder.

Napp bättre än tumme

Barn brukar suga oftare och längre på tumme än på napp. Därför är napp bättre för tänderna.