Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 9-13 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 11 maj 2021

Barn 9-13 år

Lyssna

Nu samsas både mjölk- och vuxentänder i munnen. När barnet är 11-12 år har de flesta vuxentänderna kommit fram, 28 stycken, 14 tänder i varje käke. Det är viktigt att vårda och ta hand om dem, de ska hålla hela livet.

Håll alltid koll på nya tänder, de är extra känsliga för att utveckla hål - karies. Alla tänder har en skyddad yta av emalj, men det tar 1-2 år från det att den nya tanden kommit fram tills emalj blivit helt hård.

Visdomständerna - kindtänderna som sitter allra längst bak i munnen, dyker oftast upp i 20-årsåldern – om de kommer. Var fjärde svensk saknar någon av de fyra visdomständerna.

Tips om tandborstning

  • Hjälp barnet att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukost och innan läggdags. Detta kan du göra upp till dess barnet är 10-12 år - innan dess saknar barnet den finmotorik som behövs för att själva kunna göra tillräckligt rent i munnen.
  • Vid 10-12 års ålder rekommenderas att barnet börjar borsta sina tänder på egen hand. Var med tills du känner att barnet fått en tillräckligt bra motorik att själv rengöra varje tand.
  • Kindtänderna är svårast att hålla rena. De har ofta gropar där matrester och bakterier gömmer sig. Hjälp därför barnet hålla extra koll på dessa tänder.
  • Var noga med att ni använder fluortandkräm, det stärker tänderna och skyddar dem mot hål i tänderna - karies. Använd två centimeter tandkräm och välj i den här åldern en sort avsedd för vuxna.
  • Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar i munnen.

Skapa goda rutiner med mat och dryck

Allt småätande är skadligt för tänderna. Det gäller också drycker som är annat än vatten. Både tänderna och övriga kroppen mår bäst av att äta på regelbundna tider. Tänderna behöver även få vila 2–3 timmar mellan varje måltid.

Ät sötsaker helst bara en gång i veckan. Undvik klibbigt godis som fastnar och stannar kvar länge på tänderna, exempelvis seg kola, ostbågar och chips.

Tandtråd och andra hjälpmedel – från 13 års ålder

Vi på Folktandvården rekommenderar att avvakta med tandtråd till dess att barnet är minst 13 år. Tandtråd är ett hjälpmedel för att få rent mellan tänderna och gör även tandköttet friskare. Be barnets tandläkare att visa hur man använder tandtråd på rätt sätt, så att tandköttet inte skadas.