För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 9-13 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Barn 9-13 år

Lyssna

Det fortsätter hända mycket i munnen även när barnen är äldre. När de fyllt 11-12 år har de allra flesta fått sina 28 vuxna tänder, 14 tänder i varje käke. Det är viktigt att vårda och ta hand om dem väl, de ska hålla hela livet.

Håll alltid koll på nya tänder, de är extra känsliga för att utveckla hål, karies. Alla tänder har en skyddad yta som består av emalj, men det tar 1-2 år från att den nya tanden kommit upp innan dess emalj blivit riktigt hård. Det är orsaken till att det ilar och lättare bildas hål i nya tänder.

Visdomständerna, kindtänderna som sitter allra längst bak i munnen, kan sedan dyka upp i 20-årsåldern – om de kommer. Var fjärde svensk saknar någon av de fyra visdomständerna.

Tips om tandborstning

  • Fortsätt hjälpa ditt barn att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukost och speciellt viktigt innan läggdags, upp till 10-12 års ålder. Innan dess saknar de den finmotorik som behövs för att själva kunna göra tillräckligt rent i munnen.
  • Vid 10-12 års ålder kan du uppmuntra barnet att borsta sina tänder på egen hand. Var med tills du känner att barnet fått en tillräckligt bra motorik att själv rengöra varje tand.
  • Kindtänderna är svårast att hålla rena. De har ofta gropar där matrester och bakterier gömmer sig. Hjälp därför ditt barn att hålla extra koll på de tänderna.
  • Var noga med att ni använder fluortandkräm, det stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Använd två centimeter tandkräm.

Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Skapa goda rutiner med mat och dryck

Allt småätande är skadligt för tänderna. Det gäller också drycker som är annat än vatten. Både tänderna och resten av kroppen mår bäst av att äta samlat på regelbundna tider. När det gäller godis och andra sötsaker så gör det ingen skada på tänderna om det äts upp på en gång, men för att tänderna ska hålla sig friska och fina behöver de vila 2–3 timmar mellan varje måltid.

Tandtråd och andra hjälpmedel – från 13 års ålder

Vi på Folktandvården rekommenderar att avvakta med tandtråd till dess att ditt barn är minst 13 år. Tandtråd är ett hjälpmedel för att ta bort bakterier och göra rent mellan tänderna. Det kan till exempel behövas när tänderna sitter tätt, så att tandborsten inte kommer åt. Be barnets tandläkare att visa hur man använder tandtråd på rätt sätt, så att inte tandköttet skadas.