Psykolog på Folktandvården Stockholm hjälper patient med tandvårdsrädsla.

Senast uppdaterad: 23 augusti 2022

Tandvårdsrädsla

Lyssna

Känner du obehag inför att gå till tandläkaren? Då är du långt ifrån ensam. Rädsla är naturligt och inget som är farligt. Genom att kontakta tandvården tar du det största och viktigaste steget mot att slippa din rädsla och allvarliga hälsoproblem.

Nivån av oro inför att besöka tandvården ser olika ut, från känsla av obehag till fobi.

  • Upplever obehag – 40 procent
  • Känner ångest – 20 procent
  • Har fobi – 4-5 procent

Våga ta första steget - kontakta oss

För den som är tandvårdsrädd är det ofta det största steget att våga ta kontakt med tandvården. Bara att boka en tid känns jobbigt vilket gör att många skjuter på det för länge. Det är också vanligt att man bokar en tid men sen hittar olika ursäkter för att inte dyka upp.

Kontakta oss och berätta om din rädsla. Det är det första och viktigaste steget till att bli av med din rädsla och undvika allvarliga hälsoproblem. Vi har olika sätt att anpassa ditt besök. Oftast räcker det med att boka in lite extra tid, andra gånger att behandlaren beskriver alla moment hen gör.

Tips för dig som är tandvårdsrädd

Om du är tandvårdsrädd finns det flera sätt vi kan hjälpa dig och ordna ett anpassat omhändertagande så du ska känna dig trygg. 

Steg för steg-guide

  • Kontakta tandvården – ring eller boka tid online
  • Meddela att du är tandvårdsrädd
  • Be om extra tid
  • Kom på din tid

Lyssna på poddavsnitt om tandvårdsrädsla med psykolog och forskare Robert

Kraftigare rädsla

Upplever du svårare tandvårdsrädsla eller har ett barn som känner oro inför att besöka tandvården har vi möjlighet att hjälpa till även med det. 

Så går ett besök till hos Folktandvården Stockholm

Här kan du som vill se klipp från en undersökning hos oss. 

Folktandvården Stockholm första besöket bild_970x380px_playknapp.jpg

Syntolkad version

Här kan du se en syntolkad version av filmen "Så går ett besök till på Folktandvården Stockholm": https://youtu.be/yZ7uxTfu9lA 

Undertexter på flera språk

Här kan du se en version med valbara undertexter på språken engelska, arabiska, dari, somaliska och turkiska: https://youtu.be/ueV1Qfa3fW0

Det är du som bestämmer

När du kommer till tandvården är det ingen som kan eller kommer att tvinga dig till någonting. Du kan och har rätt att säga stopp och välja avstå från något du upplever som obehagligt. Ofta finns det möjlighet att anpassa vården och välja andra metoder som känns mer okej för dig.