Nöjd pappa efter hjälp med gnissling och press av tänderna hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 31 januari 2022

Gnissling och press

Lyssna

Om du ofta vaknar med huvudvärk och ömma käkar kan det bero på att du pressar eller gnisslar dina tänder. Här får du exempel på orsaker och vad du kan göra som lindrar besvären med tandgnissling och tandpressning.

Att pressa eller gnissla tänder är vanligt och beror ofta på stress. Det kan också bero på att du har en obalans i ditt bett. På fackspråk kallas tandgnissling och tandpressning för bruxism.

Tandgnissling

När du gnider underkäkens tänder mot tänderna i överkäken uppstår tandgnissling. Det sker oftast i sömnen och kan ibland ge ifrån sig ett gnisslande ljud. Att du gnisslar eller pressar tänder när du sover hänger ofta samman med sömnstörningar, som i sin tur kan bero på stress.

Tandgnissling är ganska vanligt hos barn. Den har att göra med den normala bettutvecklingen och nya tänder som bryter fram. Det är väldigt sällan som gnisslingen orsakar några problem, men om ditt barn har symtom och klagar på exempelvis huvudvärk eller smärta från tänderna ska du kontakta oss på Folktandvården. Barns tandgnissling brukar normalt växa bort av sig självt.

Tandpressning

Tandpressning betyder att du biter ihop hårt, när du sover eller är vaken. Det kan medföra att du känner smärta och stelhet i dina käkar. Tandpressning på dagen kan nästan alltid kopplas till stress. I enstaka fall kan tandgnissling och tandpressning på natten orsakas av sjukdomar, skador, läkemedel eller missbruk.

Vanliga besvär vid tandgnissling och tandpressning

  • Ilningar i tänderna.
  • Trasiga lagningar.
  • Värk eller trötthetskänsla i käkarna. Upplevs ibland som träningsvärk i ansiktet.
  • Värk i käken när man gapar eller tuggar.
  • Diffus ömhet eller värk i en eller flera tänder.
  • Svårt att gapa stort.
  • Knäppande ljud från käklederna.
  • Spänningshuvudvärk eller värk i nacke och axlar.
  • Mer ovanliga besvär är yrsel, öronvärk eller tinnitus.

Behov av bettskena

En bettskena kan lindra eller ta bort dina besvär genom att hjälpa spända muskler att slappna av. Ditt gnisslande kommer kvarstå, men bettskenan skyddar dina tänder så att de inte skadas och slits.

Ibland är det en bettjustering som behövs, exempelvis en gammal sliten fyllning som behöver jämnas till. Du kan också vara i behov av rörelseträning, där din tandläkare visar dig vilka övningar som kan hjälpa. Välkommen att boka tid för en undersökning så kan vi se hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.