Nöjda patienter som tagit bort tandsten hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Tandsten

Lyssna

Tandsten är ett vanligt problem. När det väl har bildats tandsten kan du inte borsta bort den själv utan din tandhygienist eller tandläkare måste ta bort den med speciella verktyg.

När du ätit bildas plack, en bakteriebeläggning, som lägger sig på dina tänder. Om placken får sitta kvar på tanden förenas den med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir till tandsten. På bara ett dygn hinner placken både bildas och stelna.

Två typer av tandsten

Salivsten

Salivsten bildas nära de stora spottkörtlarna. Det är vanligt med salivsten på insidan av framtänderna i underkäken.

Serumsten

Serumsten bildas i tandköttsfickor som blivit inflammerade. Den är hård redan från början och har en mörkbrun färgton. Serumsten fastnar ofta i små öar, som sitter hårt fast på tandens yta.

Ta bort tandstenen i tid

När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten och det gör att du inte kommer åt att borsta rent där. Det kan leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. Därför är det viktigt att tandsten tas bort i tid

Förebygg tandsten

Bästa sättet att motverka och minska risken för tandsten är att du tar hand om dina tänder varje dag och besöker din tandhygienist eller tandläkare regelbundet.

  • Borsta noga med mjuk tandborste och fluortandkräm, både morgon och kväll.
  • Håll rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du har borstat dem.