För oss på Folktandvården är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Pappa med barn som ska på sitt första besök hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Första besöket

Lyssna

Vi tar emot majoriteten av de barn som bor i Stockholms län, det ger oss värdefulla kunskaper och erfarenheter för att på bästa sätt kunna ta emot den här viktiga patientgruppen. Här berättar vi om hur första besöket hos oss brukar gå till.

När ditt barn kommer till oss på sitt första besök vill vi att det ska vara spännande och kul. Ditt barn får först träffa vår personal och bekanta sig lite med miljön. Därefter är det dags att prova åka upp och ner i tandläkarstolen, testa spola vatten i det lilla handfatet och trycka på knappar.

Räkna tänder

Vid första besöket tittar vi i munnen och räknar barnets tänder, kontrollerar att de är hela och växer fram som de ska. Det går bra att sitta i förälderns knä om det känns tryggast så. Undersökningen tar mellan 10 och 15 minuter och sedan går tandläkaren igenom resultatet och ger råd om vad ni själva kan göra för att hålla ditt barns tänder friska. Innan ni går får barnet välja en tandborste att ta med sig hem.

Lista ditt barn hos Folktandvården

Barn som är listade hos oss får erbjudande om att komma på undersökning minst vartannat år.

Barn med tandvårdsrädsla

En del barn känner sig oroliga och rädda inför att besöka tandvården. Rädslan kan bero på något de själva upplevt eller något de hört berättas. Vi har stor erfarenhet av barn och ungdomar med tandvårdsrädsla. De flesta brukar bli mindre oroliga bara av att träffa vår tandvårdspersonal.

För barn som känner kraftig rädsla eller till och med vägrar gå till tandläkaren har vi speciella barntandvårdsteam med extra kunskap och erfarenhet av detta. Prata med oss inom allmäntandvården så ser vi till att ni får den hjälp som ni behöver.