Tandläkare på Folktandvården Stockholm erbjuder bedövning vid behov.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Bedövning

Lyssna

Bedövning används för att lindra smärta och obehag vid behandlingar som kan göra ont, till exempel lagningar eller när du ska dra ut en tand. Bedövning ingår i din behandling och kostar inget extra.

För att bedöva i munnen använder tandläkaren ibland först en bedövningssalva och sedan en spruta med bedövningsmedel. Sprutnålen är mycket tunn för att det ska kännas så lite som möjligt. Tandläkaren kan anpassa och använda olika bedövningsmedel beroende på situation och din hälsa och ålder.

Värktabletter

Värktabletter höjer smärttröskeln och kan även lindra smärta i samband med tandbehandling. Preparat med ibuprofen som Ibumetin och Ipren 400 mg är ofta det mest effektiva vid tandvärk, men du kan även använda preparat med paracetamol som Alvedon eller Panodil.

Lugnande medel

När oro och ångest inför ett tandläkarbesök blir för stark, kan lugnande medicin vara till stor hjälp. Det ges vanligtvis före behandlingen, men ibland redan kvällen innan, om du oroar dig så att du har svårt att sova. Det lugnande medlet sitter kvar i kroppen i flera timmar och påverkar din reaktionsförmåga så du ska inte köra bil direkt efteråt. Likaså påverkas barn och behöver övervakas några timmar efter behandlingen.

Lustgas

Lustgas är en luktfri gas som sedan länge använts som lugnande och avslappnande medel. Vid tandvårdsrädsla och vissa andra besvär kan lustgas vara till hjälp. Lustgas ges tillsammans med syrgas, genom en mask som placeras över näsan. Det får dig att känna dig lugnare, tryggare och mer behaglig till mods. En halvtimme efter avslutad behandling är du helt fri från effekten av lustgasen. Lustgasen ersätter inte bedövning, men den har en viss ytligt bedövande effekt. Den effekten kan hjälpa om man till exempel är rädd för bedövningssprutan eller har kväljningsbesvär.

Lustgas finns även inom vår specialisttandvård, dit du behöver remiss från allmäntandvården, läkare eller annan vårdgivare.

Narkos

Behandling under narkos kan vara till hjälp vid mycket stark tandvårdsrädsla – "tandläkarskräck" – eller vid väldigt omfattande behandlingar. Narkos innebär att du sövs och får sova under hela behandlingen. Före behandlingen gör vi alltid en noggrann undersökning och utredning.

Vuxna erbjuds narkos på Danderyds sjukhus Orofacial medicin samt på Karolinska Huddinge Orofacial medicin.

Barn kan få narkos inom vår specialiserade barntandvård. För narkosbehandling behöver ditt barn en remiss, det kan du få hjälp med hos någon av våra kliniker i allmäntandvården.

Prisexempel

Premedicinering med Dormicum 1 120 kr
Lustgassedering, per gång 975 kr
Narkos 1 685 kr