Hos oss på Folktandvården Stockholm kan du känna dig trygg! Läs mer om hur vi anpassar vår verksamhet gällande covid-19 här.

Fråga oss
Fråga oss
Patienter som fått hjälp av tandläkare med tandlossning på Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Drabbad av tandlossning

Lyssna

Tandlossning orsakas av inflammation i tandköttet och upptäcks vid undersökning. Våra tandläkare och tandhygienister hjälper dig med råd och behandling.

Tandlossning kallas även parodontit och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. I grunden är det en ärftlig sjukdom, men andra riskfaktorer är dålig munhygien, tandsten och rökning. Sjukdomar som diabetes kan även bidra till att förloppet skyndas på.

Symtom på tandlossning

För att minska risken för tandlossning ska du vara uppmärksam på tandsten och tandköttsinflammationer.

Tandsten

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar på tänderna, så kallat plack. Plack som inte borstas bort stelnar till tandsten. Tandstenen skrapas bort av din tandhygienist eller tandläkare.

Tandköttsinflammation

Ett friskt tandkött är fast och sluter tätt till om varje tand. Tandköttsinflammation kan visa sig genom att tandköttet blöder och ömmar när du borstar tänderna.

Förlopp vid tandlossning

Tandlossning upptäcks oftast vid en vanlig undersökning hos din tandhygienist eller tandläkare. De kontrollerar din munhälsa och mäter dina tandköttsfickor, mellanrummet mellan tanden och tandköttet.

I en frisk mun är fickorna cirka 1-3 millimeter djupa. För att undvika att det här mellanrummet fördjupas eller att bakterier växer ned på tandroten och angriper käkbenet så fästet för tanden förstörs, är det viktigt att du är noggrann med din dagliga munhygien.

Samband rökning och tandlossning

Det finns ett klart samband mellan rökning och tandlossning. Tandlossning debuterar mycket tidigare hos rökare än hos icke-rökare. Dessutom är det svårt att upptäcka tandlossning och andra infektioner i tandköttet hos rökare.

De normala tecknen på inflammation är att tandköttet rodnar, ömmar och svullnar. De som röker har ofta blekare tandkött trots att de har en inflammation. Det beror på att rökare har sämre blodcirkulation. Det gör också att det tar betydligt längre tid för sår att läka efter till exempel en operation eller tandutdragning.

Förebygga tandlossning

Ta hand om dina tänder och besök tandvården regelbundet så eventuell tandlossning kan upptäckas i ett så tidigt skede som möjligt. Då är chansen större att det går att stoppa förloppet och att du får behålla dina tänder. Det är även viktigt att du borstar dina tänder på rätt sätt.

Kontakta Folktandvården

Om du misstänker att du kan ha tandlossning bokar du tid via webbokningen, välj alternativet "Annat besvär" eller "Borttagning av tandsten och missfärgning". Du kan också välja att ringa någon av våra kliniker.