Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 2-4 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 11 maj 2021

Barn 2-4 år

Lyssna

Flera nya tänder dyker upp hos barn som är 2-4 år. Nya tänder är extra känsliga och behöver vila mellan måltiderna samt hållas rena med god tandborstning och fluortandkräm.

De flesta barn har fått alla sina 20 mjölktänder vid tre års ålder. Tio tänder uppe och tio tänder nere. Var extra uppmärksam på de nya kindtänderna längst bak i munnen.

Borsta barnets nya tänder extra noga

Borsta barnets tänder både morgon och kväll. Tänk på att alltid använda barntandkräm med fluor, det stärker och skyddar mot hål i tänderna – karies. En klick, stor som en ärta, är lagom. Tandborstning innan läggdags gör att munnen är ren hela natten.

Tips om tandborstning

  • Låt ditt barn borsta tänderna först. Hjälp sen till så att varje tand blir ordentligt ren. Kom ihåg även tänderna längst bak i munnen.
  • Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt, än att borsta länge och riskera att barnet tröttnar innan alla tänderna är rena.
  • Ibland är det svårt att borsta barns tänder och då kan lek och bus vara till hjälp. Hitta ett sätt som fungerar för er.
  • Tandborstningen underlättas om du placerar dig snett bakom och i samma höjd som barnet. Prova till exempel att ställa barnet på en pall framför dig. Du kan också testa att stå på knä.
  • Se till att barnet spottar ut tandkrämsskummet när du har borstat klart. Det gör inget om barnet sväljer lite av tandkrämen.
  • Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar i munnen.

Vila och vatten

För att tänderna ska hållas friska behöver de vila. Tänderna behöver 2-3 timmars paus från mat och dryck. Undvik läsk, juice, saft eller soppa mellan måltiderna och på natten. Om barnet är törstigt är vatten det som är bäst för tänderna.

Dags för första besöket hos tandläkaren

De flesta barn går till tandläkaren för första gången när de är 2–3 år. Då är det dags att räkna och undersöka tänderna. 

I Region Stockholm ska alla barn mellan 3–23 år lista sig hos en valfri tandvårdsmottagning. Du är välkommen att lista dig eller ditt barn hos oss på Folktandvården Stockholm och du gör det enkelt här på vår hemsida.

Hos oss träffar du tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor som är uppskattade för sin erfarenhet av och kunskap inom barntandvård.