För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Tips om tandhälsa och tandborstning för barn 2-4 år från Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 29 januari 2019

Barn 2-4 år

Lyssna

Flera nya tänder dyker upp hos barn som är 2-4 år. Nya tänder är känsliga och behöver vila mellan måltiderna och hållas rena med fluor.

De flesta barn har fått alla sina 20 mjölktänder när de är tre år. Tio tänder uppe och tio tänder nere. Hos en del barn dyker inte alla mjölktänderna upp. Var extra uppmärksam på de nya kindtänderna, de är känsliga för hål i tänderna – karies.

Borsta barnets nya tänder extra noga

Hjälp ditt barn att borsta tänderna både morgon och kväll. Tänk på att alltid använda barntandkräm med fluor, det stärker och skyddar mot hål i tänderna – karies. En klick, stor som en ärta, är lagom. Risken för hål i tänderna är extra stor om du nattar barnet utan att borsta tänderna.

Tips om tandborstning

  • Låt ditt barn borsta tänderna först. Hjälp sedan till och borsta så att varje tand blir ordentligt ren. Var extra noga med att borsta kindtänderna längst bak i munnen.
  • Borsta hellre alla tänderna snabbt, än att fila länge och riskera att barnet tröttnar innan du hunnit med hela munnen.
  • Ibland är det svårt att borsta barns tänder och då kan lek och bus vara till hjälp. Låt till exempel barnet få visa sina färdigheter genom att börja med att borsta dina tänder.
  • Tandborstningen underlättas om du placerar dig snett bakom och i samma höjd som barnet. Prova till exempel att ställa barnet på en pall framför dig. Du kan också stå på knä eller sätta barnet i knät.
  • Se till att barnet spottar ut tandkrämsskummet när du har borstat klart, det är dock inte farligt att svälja lite tandkräm.
  • Undvik att ge barnet vatten efter tandborstningen. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Ge vatten i nappflaskan

Om ditt barn är törstigt, är vatten det som är bäst för tänderna. Undvik läsk, juice, saft eller soppa i nappflaskan, varken mellan målen eller på natten. Tänderna behöver vila mellan måltiderna så ge ditt barns tänder en paus från mat och dryck genom att servera vatten.

Dags för första tandläkarbesöket

De flesta barn går till tandläkaren när de är 2–3 år. Då brukar det vara dags att räkna tänderna och kontrollera att barnet mår bra i munnen.

I Stockholms län ska alla barn mellan 3–23 år lista sig hos en auktoriserad tandläkare. Alla tandläkare på Folktandvården är auktoriserade, erfarna och uppskattade för sin kunskap inom barntandvård.