Patienter som fått hjälp med sina hål i tänderna hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 22 september 2021

Hål i tänderna

Lyssna

Hål i tänderna bildas när karies, en skada på tändernas emalj, inte behandlas i tid. Här ger vi dig exempel på vad du själv kan göra för att upptäcka och förebygga detta.

Varje gång vi äter och dricker något annat än vatten bildar bakterierna på tandytan en syra i munnen. Då utsätts tänderna för en så kallad syraattack och saliven i munnen neutraliserar syran. Om du låter tänderna vila mellan varje gång du stoppar något i munnen, så hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna. Därför är det viktigt att du undviker att småäta.

Upptäck karies

Först uppstår plack, en tunn och vanligtvis färglös bakteriebeläggning på tänderna. Om den får sitta kvar kan den orsaka karies eller tandköttsinflammation. Början till karies ser ut som en vit, matt rand eller brunaktig fläck. Karies mellan tänderna är däremot svårare att upptäcka eftersom karies inte heller känns. Därför kan ett litet hål bli större utan att du alls märker något. Det kan vara först när hålet når fram till pulpan, tandens rot och nerv, som det börjar göra ont.

Om du upptäcker karies i ett tidigt stadie finns möjlighet att det läker bort. Oftast är det där du har svårt att komma åt med tandborsten som karies trivs bäst, exempelvis i kindtändernas gropigheter, mellan tänderna, vid tandköttskanten och i kanten på gamla fyllningar. Ibland kan karies försvinna genom att du borstar dina tänder extra noga med fluortandkräm och låter dem vila mellan måltiderna. Det kan också läka ut om tandläkaren behandlar tidig karies med fluor.