Eva Nordendahl, övertandläkare och forskare på Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm.

Publiceringsdatum: 27 september 2024

Munnen och hjärtat hör ihop

Lyssna

Vi vet att tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar hänger ihop. Men forskarna är inte eniga om vad som är orsaken till sambandet. Här får du veta mer.

– Hjärt-kärlsjukdom i kombination med tandlossning, ofta kallat parodontit, är stora globala folksjukdomar som leder till stora hälsoproblem.  

Det konstaterar Eva Nordendahl, övertandläkare och forskare på Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm.  

Ibland är det för höga placknivåer som leder till en överreaktion av immunförsvaret. Detta i sin tur leder till nedbrytning av vävnad runt tanden. Men här är forskarna oeniga.

– Man har länge diskuterat ett eventuellt samband mellan tandlossning och hjärt- kärlsjukdom. Som förklaringsmodell har inflammation föreslagits, eftersom inflammation orsakad av tandlossning kan påverka utvecklingen av åderförkalkning.

Det låter logiskt, eftersom åderförkalkning är ett förstadium till hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt har dessa sjukdomar också flera andra kända riskfaktorer, som diabetes och rökning, säger Eva Nordendahl.  Tillsammans med andra forskare har hon studerat ämnet men det råder fortfarande delade meningar om det föreligger ett direkt orsakssamband mellan dessa två tillstånd.

- Patienter med diabetes typ 2 är mer infektionskänsliga eftersom de har ett sämre immunförsvar. Samtidigt finns ett samband mellan diabetes typ 2 och parodontit. Eva Nordendahl betonar därför att denna patientgrupp bör ha en regelbunden kontakt med tandvården.

Så det viktigaste rådet till personer med hjärt-kärlsjukdom är att upprätthålla en god munhälsa genom att regelbundet besöka tandvården. För patienter med parodontit är det också viktigt att använda tandborste och mellanrumsborste för att förhindra att sjukdomen utvecklas. 

Här kan du läsa mer om den forskning vi bedriver.