Två unga tjejer tittar in i kameran och ler

Publiceringsdatum: 01 december 2023

Så gör du för att säkra friska och starka tänder livet ut

Lyssna

Det är inte alltid man har en buffert att använda sig av när man plötsligt får ont i en tand. Med vårt trygga abonnemang för god munhälsa behöver du varken tänka på dina tandläkarbesök, eller vara orolig för kostnaden.

Vi kallar det för Frisktandvård. Med regelbunden tandvård till ett fast pris så minskar du risken för både hål i dina tänder och i din plånbok. Du får regelbunden kontakt med tandvården utifrån dina behov samt kontroll över dina tandvårdskostnader. Och råkar du bita av en tand när du är på annan ort i Sverige så bokar du en akut tid på Folktandvården där du är. 

Vad kostar det?

Du betalar en mindre summa varje månad. Ungefär i storleksordningen som en kaffe eller en lunch på stan. Här ser du ungefärliga priser utifrån förhållanden som ålder och tandhälsa.
Frisktandvård (folktandvardenstockholm.se)

Så här gör du för att prenumera på tandvård

  1. Boka tid för undersökning:
    Webbokning (folktandvardenstockholm.se)
  2. Tandläkaren undersöker dig och fastställer ditt pris utifrån de tio olika avgiftsklasserna
  3. Nu kan du teckna avtal!

Varför är regelbunden, förebyggande tandvård så bra?

Forskning visar att risken för hål i tänderna, eller karies som det också heter, är mindre för personer som har avtal om Frisktandvård eftersom dessa i högre grad fortsätter med regelbundna tandläkarbesök och förebyggande vård. Se Charlotte Andrén Andås doktorsavhandling (på engelska):
A New Payment Model in Swedish Dental Care

Du kan även läsa den uppföljande studien (på engelska):
Twelve years with a capitation payment system in Swedish dental care: longitudinal development of oral health

Dina friska tänder ger en bättre miljö

Vårt viktigaste mål är en förbättrad tandhälsa hos våra patienter. Det är också vårt viktigaste miljömål. Det hål som inte behöver lagas är nämligen det mest miljövänliga.
Våra bästa miljötips!