Publiceringsdatum: 25 augusti 2023

Fluortanten hjälper barn i utsatta områden

Lyssna

Barn i utsatta områden har oftare hål i tänderna än andra barn. På Fluortantens dag den 1 september är Folktandvårdens fluortanter ute på stan för att hjälpa barn och föräldrar till en bättre munhälsa.

Region Stockholms rapport Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2022 visar att kariesförekomsten är väsentligt högre hos barn i områden med högre vårdbehov. Regionens indelning i vårdbehovsområden har ingen socioekonomisk variabel, men den sammanfaller ofta med att socialt utsatta eller isolerade områden är de som har högst vårdbehov. 

Fluortanter och fluormän arbetar till vardags med att undervisa barn i grundskolan om hur de bäst tar hand om sina tänder, med målet att förbättra tandhälsan i regionen. På Fluortantens dag ger de sig ut på stan i de områden där kariesförekomsten är som högst, för att träffa fler barn och föräldrar och svara på frågor om hur man kan ta hand om sina tänder genom livet.  

"Det här är en av de roligaste delarna av mitt jobb! Barnen tycker alltid att det är spännande när man kommer, och många vill visa upp sina tänder och berätta hur de borstar varje dag. Det känns att vi gör skillnad när vi är ute"
– Sivajini Suren, fluortant och tandsköterska

Fluortantens budskap är enkelt – fluor, vila, vatten 

  • Borsta tänderna noga – morgon och kväll med fluoridtandkräm. 

  • Låt tänderna vila mellan målen – småät inte. 

  • Drick vatten när du är törstig. 

Dina tänder är viktiga, de ska hålla hela livet. Håll därför koll på nya tänder och borsta dem extra noga. Det är okej att äta godis om du begränsar det till en dag i veckan. Fokusera på lördagsgodiset alltså. 

Här kan du träffa fluortanten den 1 september 

Mellan klockan 10-13 kan du träffa våra fluortanter och fluormän på dessa platser: 

  • Rinkeby Centrum 

  • Vällingby Centrum

  • Skärholmen Centrum 

  • Luna galleria, Södertälje

Läs mer om fluortanten och vårt arbete med förebyggande tandvård för barn