Fråga oss
Fråga oss
Tandläkare på Folktandvården Stockholm pratar med kund som sitter i stolen.

Publiceringsdatum: 23 februari 2022

Frisktandvård minskar risk för hål i tänderna och höga kostnader

Lyssna

Ett tandläkarbesök är för många förenat med oro över vad det kommer att kosta. För att minimera risken för obehagliga överraskningar erbjuder Folktandvården Frisktandvård – tandvård till fast pris.

I dag har ungefär 800 000 personer valt att teckna Frisktandvårdsavtal i Sverige. Av dessa är cirka 97 000 avtal tecknade av kunder som går hos Folktandvården i Stockholm. En av dem är Maria Holmlund.

”Jag har aldrig haft problem med tänderna, men efter att jag fick en infektion i en visdomstand och fick söka akut valde jag att teckna Frisktandvårdsavtal. På så sätt får jag kallelser till regelbundna kontroller, får hjälp att hålla koll så allt ser bra ut och kan undvika obehagliga överraskningar”, berättar Maria.

Frisktandvård hjälper hålla koll på kostnaderna

Folktandvården i Sverige har tagit fram tjänsten Frisktandvård för att hjälpa sina kunder att hålla koll på sina tandvårdskostnader och behålla en regelbunden kontakt med tandvården utifrån sitt individuella behov. I Frisktandvård ingår även akut tandvård på Folktandvården i hela Sverige, så börjar en visdomstand att spöka eller man biter sönder en fyllning får man akut tandvård utan kostnad, vare sig man är hemma eller på resa i en annan del av landet.

”Att betala per besök kan leda till att man skjuter på det, eller prioriterar annat. På det här sättet betalar man i förskott och då blir besöket av. Dessutom ingår förebyggande tandvård vilket hjälper individen att hålla sig frisk längre”, säger Linda Ghebremariam, tandläkare och tandvårdsstrateg på Folktandvården Stockholm.

En av de främsta anledningarna till att vissa väljer bort tandläkaren är just en fråga om ekonomi, berättar Linda Ghebremariam.

”Med Frisktandvård kan du betala en mindre summa varje månad och då blir kostnaden inte lika kännbar och du slipper oväntade utgifter. Jag tror det kan vara en av många anledningar till att frisktandvårdskunder har en mer positiv inställning till tandläkaren.”

Maria Holmlund, kund hos Folktandvården, instämmer i att det är bra att dela upp kostnaderna för tandvård.

”Att ha en månadskostnad och säkerheten i att upptäcka problem i tid är betydligt bättre än att betala en klumpsumma vid akutbesök när problemet blivit påtagligt.”

Frisktandvård minskar risk för hål i tänderna

Forskning visar att risken för hål i tänderna, eller karies som det också heter, är mindre för personer som har avtal om Frisktandvård eftersom dessa i högre grad fortsätter med regelbundna tandläkarbesök och förebyggande vård. Se Charlotte Andrén Andås doktorsavhandling (på engelska):
A New Payment Model in Swedish Dental Care

Du kan även läsa den uppföljande studien:
Twelve years with a capitation payment system in Swedish dental care: longitudinal development of oral health

Så skaffar du Frisktandvård

  • Boka tid för undersökning.
  • Tandläkaren undersöker dig och fastställer ditt pris utifrån tio olika avgiftsklasser.
  • Efter det kan du teckna avtal.

Ett villkor är att man måste vara färdigbehandlad innan man kan teckna avtal.
Mer information om Frisktandvård och vad som gäller för att bli frisktandvårdskund