Illustration av tänder som har attiraljer som symboliserar alla åldersgrupper; barn, unga, vuxna och äldre.

Publiceringsdatum: 06 december 2021

Från mjölktänder till löständer

Lyssna

Genom livets alla faser finns vi där. När du blir äldre kan munhälsan bli sämre, till exempel drabbas många av muntorrhet. Här får du som är senior goda råd om hur du håller dina tänder friska.

Olika sjukdomar eller typer av funktionsnedsättning kan tillsammans med mediciner göra att munhälsan snabbt försämras. Då är det extra viktigt med bra munhygien eftersom försämrad tandstatus påverkar hälsan och vår förmåga att äta, tala och umgås med andra.

Tre tandvårdstips

  • Borsta dina tänder med fluortandkräm, både morgon och kväll.
  • Gör noggrant rent mellan dina tänder med mellanrumstandborstar.
  • Titta regelbundet på dina slemhinnor i munnen så att de inte är skadade.

Kronor, broar och implantat

Runt konstgjorda tänder, som sitter fast i munnen, kan det lätt samlas bakterier. Det är viktigt att du gör riktigt rent i skarvarna mellan kronorna och din tandrot. Här kan du ta hjälp av mellanrumstandborstar som gör det lättare att komma åt.

Torr i munnen

Muntorrhet är ett vanligt problem som ökar risken för hål i tänderna, karies, och inflammationer i munnen. Sockerfria saliversättande eller salivstimulerande medel kan hjälpa, det hittar du vanligtvis på apotek.

Fler tandvårdstips till dig som är senior

Besök tandvården regelbundet

Det är också viktigt att du fortsätter hålla kontakt med tandvården. Vi på Folktandvården kan hjälpa dig med dina tänder och munhälsa både inom vår allmäntandvård och specialisttandvård.