Hos oss på Folktandvården Stockholm kan du känna dig trygg! Läs mer om hur vi anpassar vår verksamhet gällande covid-19 här.

Fråga oss
Fråga oss

Publiceringsdatum: 16 augusti 2021

Behåll matglädjen med en frisk mun

Lyssna

Är god mat viktigt för dig? Folktandvården har mött många äldre som gör avkall på sin favoritmat för att det har blivit för svårt att tugga. Men så behöver det inte vara.

Värk, svullnad, trasiga tänder eller fyllningar kan göra att du väljer bort vissa maträtter. Om du har lösa tänder, illasittande proteser, muntorrhet, sår eller blåsor, dålig andedräkt eller förändrad smak i munnen så är det dags att besöka tandvården.

”Man vänjer sig vid sämre munhälsa, men det går ofta att förbättra den. Du har möjlighet att ha en god munhälsa även efter 70, om du tar hand om dina tänder regelbundet”, säger vår övertandläkare Pia Skott.

Eva 79 år har fortfarande starka tänder

"När vi var små hade vi bara saltvatten att borsta med. Så var det på landet. Jag hade många hål som liten, men sedan tonårstiden har jag skött tänderna väl”, säger Eva Olsson som är en aktiv pensionär.
”Jag har kvar alla mina tänder utom visdomständerna och är glad för alla mina tänder, även om de inte är så snygga”.

Hur viktigt är god mat för dig?

”God mat är jätteviktigt och betyder mycket för mig. Jag äter allt jag vill äta, oavsett tuggmotstånd, ja, även onödiga saker som choklad”, säger Eva och skrattar.

Hur tar du hand om dina tänder?

”Jag borstar morgon och kväll. Jag tar rätt mycket mediciner så under flera år åt jag fluortabletter, men nu använder jag bara fluorskölj på kvällarna. Min man är noggrann med mellanrumsborstarna, mer noggrann än vad jag är.”
”Men jag vet att man ska borsta tänderna morgon och kväll i två minuter. För många år sedan pratade jag med en släkting som är tandläkare. Han var över 70 år och fikade gärna tillsammans med tandsköterskorna. Det är ingen fara att fika ibland, bara man tar hand om tänderna. Det tar ju bara två minuter att borsta och vem har inte tid med två minuters tandborstning? sa han. Det lät klokt tyckte jag.”

Vad hade du som senior velat ha för hjälp från tandvården?

”Jag träffar både tandläkare och tandhygienist hos Folktandvården regelbundet och saknar ingenting. Jag har fått bra tips och fin hjälp av all snäll personal”, avslutar Eva.

Dags att gå till tandläkaren?

Är du i behov av att göra en undersökning så är du alltid välkommen att kontakta oss på Folktandvården Stockholm. Våra kliniker finns i hela länet.
Kontakta oss