Publiceringsdatum: 06 augusti 2019

Vad vet en sexåring om tänder?

Lyssna

Eylin Garis är fluortanten som inte har någon fluorsköljning med sig. Däremot visar hon elever hur tänderna ska borstas och berättar varför. Hon förklarar hur våra mat- och dryckesvanor påverkar vår munhälsa. Hon visar bilder, svarar på frågor och sist men inte minst delar hon ut tandborstar till alla.

Vad vet sexåringar om tänder? Ganska mycket visar det sig när tandhygienist Eylin Garis från Folktandvården Stockholm frågar eleverna i förskoleklassen på Säbyskolan i Salem. Flera stycken vet hur många tänder man får som barn och hur många man ska ha som vuxen. De vet också att godis ska man bara äta på kalas och på lördagar och att det är bra att borsta sina tänder både morgon och kväll. Men det finns en del de inte vet och det är för att fylla i några av de luckorna som Eylin Garis är här idag.

Folktandvårdens fluortant undervisar förskoleklass om tänder och munhälsa.

Hon kallas fluortant men har egentligen ingenting med den saken att göra längre då skolorna i Salem inte har gemensam fluorsköljning. Eylins uppdrag idag handlar om att lära och engagera barnen att ta hand om sina tänder och mun på bästa sätt.

Munnens svarta hål

– Varför är det viktigt att ha tänder?, frågar Eylin.
– För att kunna prata. För att äta. Och för att kunna bitas, räknar eleverna upp.
– Just det. Och nu när vi blir äldre och äldre är det viktigt att vi verkligen sköter om våra tänder så att de mår bra och så att vi kan ha kvar dem så länge som möjligt, säger Eylin
– Min morfar har ett hål i sin mun. Han har ingen tand där. Den är borta, berättar en pojke och hans historia följs av många fler. Om pappor som aldrig borstar tänderna, om en som luktar jätteilla ur munnen, om en som har alldeles bruna tänder. Och så vill alla barn berätta om hur många tänder de tappat, om hur mycket godis de äter och hur noga de borstar sina tänder.

Frätande vanor

Med hjälp av bilder diskuterar Eylin matvanor, sockerhalter och frätskador. Med greppet om en jättemun och en jättetandborste rör hon sig sedan mellan bänkarna i klassrummet och visar hur tänderna ska borstas; två centimeter tandkräm, stråna vinklade mot tandköttet, låt varje tand få sin tid. Allt går i ett snabbt tempo. Det är det tvunget att göra för att eleverna inte ska tappa intresset men också för att tiden är knapp, en lektion en gång om året för förskoleklassen och årskurs fem.

– I förskoleklassen får de flesta sina sexårständer och i femman kommer sjuorna. Det är därför vi har valt att gå ut i just de årskurserna, berättar Eylin.

En dröm i uppfyllelse

För Eylin började uppdraget att gå ut i skolorna för två år sedan men tankarna på att bli fluortant hade funnits länge.

– Det har varit en liten dröm hos mig ända sedan jag gick tandhygienistutbildningen på Karolinska Institutet.

Då var vi tre tjejer som var ute i en femteklass och informerade och jag tyckte det var så kul. Tänkte att det här skulle jag kunna tänka mig att hålla på med. När jag efter att ha jobbat privat under några år kom till Folktandvården fanns det inga fluortantsuppdrag lediga. Men för två år sedan gick uppdraget i Salem till Folktandvården i Tumba och jag fick frågan. Så nu fjorton år senare har min dröm blivit verklighet.

– Jag gillar verkligen mitt uppdrag, det är så socialt. Att få möta alla barnen och höra dem berätta är så roligt. Jag gillar att få komma in i och få chans att fånga upp dem i ett så här tidigt skede. Kan jag bara påverka en av de här småttingarna till att ta hand om sina tänder, att budskapet ”fluor, vila, vatten” har gått fram, så är jag nöjd, säger Eylin.

Fluortanter och fluormän

Vårt viktigaste jobb på Folktandvården Stockholm är att arbeta med förebyggande tandhälsa. Det gör vi bland annat genom våra fluortanter och fluormän som varje år ger lektioner i tandhälsa och kostvanor till drygt 50 000 elever i förskoleklassen och klass 5. Dessutom får över 8 500 elever i socioekonomiskt svaga områden skölja med fluor.