Vatten, vatten, bara vanligt vatten

Att vanligt dricksvatten är bäst för tänderna har vi nog alla hört. Men varför? Jo, sura drycker kan orsaka frätskador på emaljen, medan söta drycker kan orsaka hål i tänderna, karies. Därför är det bäst att släcka törsten med vatten.

Mjölk är också bra eftersom den är basisk och kan neutralisera syran i munnen. Om du vid enstaka tillfällen dricker en sur eller söt dryck, är det bra att dricka med sugrör så att drycken inte kommer i kontakt med tänderna. Du kan också skölja munnen efteråt med vatten eller mjölk.

Skydda dig mot hål i tänderna

Hål i tänderna kallas också karies och är en skada på tändernas emalj. Om karies inte behandlas i tid blir det hål i tanden. Karies börjar med en syraattack. Den uppstår varje gång vi äter och dricker något annat än vatten då bakterierna på tandytan bildar en syra i munnen. Saliven i munnen neutraliserar syran. Om tänderna får vila mellan varje gång du stoppar något i munnen hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna. Därför är det viktigt att inte småäta och bäst att dricka vatten.
Läs mer om hål i tänderna

Sur dryck kan skada tänderna

Sura ämnen kan fräta på tänderna och leda till att tändernas skyddande yta, emaljen, löses upp. Frätskador kallas även erosioner eller erosionsskador. Läsk (även light-läsk), juice, vin, cider, sportdryck, energidryck, citrusfrukter, frukt och bär samt surt godis är exempel på livsmedel som innehåller mycket syra.

Det finns flera sätt att förebygga frätskador på tänderna, bland annat att dricka sur dryck med sugrör, undvika att borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något surt och att gärna avsluta måltiden med något basiskt livsmedel som ost eller andra mjölkprodukter.

Fler sätt hittar du här:
Frätskador

Ta hand om dig och dina tänder!