Tandvårdsrädd?

Tycker du att det känns obehagligt att gå till tandläkaren? Vi har lång erfarenhet av att jobba med tandvårdsrädsla och kan hjälpa dig.

Glad medarbetare på Folktandvården

Det är vanligt att känna obehag inför tandläkarbesöket. Hälften av alla våra kunder känner så och var tionde vuxen i Sverige lider av tandvårdsrädsla. Det gäller både män och kvinnor, unga som gamla. Många barn känner också oro eller rädsla inför tandläkarbesöket.

Våga ta första steget

Det svåraste steget för en person som är tandvårdsrädd är ofta att ta kontakt med en tandläkare. Att ringa upplever många som ångestfyllt och även när besöket är bokat är det vanligt att man hittar på ursäkter för att inte gå. Istället skjuter man upp sitt besök vilket ofta leder till att rädslan blir starkare. Men de tandvårdsrädda som dyker upp på sin avtalade tid upplever ofta att det gått bättre än vad de trott.

Det viktigaste är att du tar första steget och kontaktar oss. Berätta om din rädsla när du ringer oss så ser vi till att du får den hjälp du behöver. Många gånger räcker det med lite extra tid vid besöket. Skulle du fortfarande känna obehag finns det flera sätt vi kan hjälpa dig på.

Behandling av tandvårdsrädsla

Våra tandläkare har stor kunskap och lång erfarenhet av att bemöta och behandla patienter med tandvårdsrädsla, både vuxna och barn. Att bara prata med en erfaren tandläkare som tar problemet på allvar, brukar vara till stor hjälp.

  • Samtal, försiktig behandling med små steg åt gången och avslappningsträning är sätt som vi kan använda för att arbeta bort din tandvårdsrädsla.
  • Du kan också inledningsvis få hjälp med lugnande medicin och lustgas.
  • Psykologiska behandlingar med erfarna psykologer som jobbar direkt på vissa av våra kliniker.
  • En kombination av olika metoder är vanlig.

Kontakta oss

Känner du att du klarar av ett besök hos oss om du bara får lite extra tid och en erfaren tandläkare så kan du kontakta någon av våra kliniker inom allmäntandvården. Berätta att du känner obehag inför ditt besök så hjälper vi dig.

Om du behöver extra stöd och vill komma i kontakt med våra specialister kan du ringa våra kliniker på Karolinska Huddinge eller Danderyds sjukhus som erbjuder psykologiska behandlingsprogram och även narkos.

Kliniker

Kliniker
Klinik Telefonnummer
Danderyds sjukhus 08-123 162 60
Karolinska Huddinge 08-585 805 00