Psykolog på Folktandvården Stockholm hjälper patient med tandvårdsrädsla.

Publiceringsdatum: 28 januari 2022

Tandvårdsrädd? – viktigaste steget är att du kontaktar tandvården

Lyssna

Känner du obehag inför att gå till tandläkaren? Då är du långt ifrån ensam. Rädsla är naturligt och inget som är farligt. Genom att kontakta tandvården tar du det största och viktigaste steget mot att slippa din rädsla och allvarliga hälsoproblem.

Tandvårdsrädsla är vanligt och den vanligaste anledningen till rädslan är sprutor. Det finns olika nivåer av tandvårdsrädsla, allt från att känna obehag till att ha utvecklat en fobi.

Hur många är rädda för att besöka tandvården?

  • Upplever obehag – 40 procent
  • Känner ångest – 20 procent
  • Har fobi – 4-5 procent

Att känna obehag eller ångest kan innebära att du behöver mer tid vid ditt besök. Har du däremot en tandvårdsfobi kan den hindra dig från att besöka tandvården alls under flera år, vilket i värsta fall kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Tips för dig som är tandvårdsrädd

Om du är tandvårdsrädd finns det flera sätt vi kan hjälpa dig och anpassa din vård.

Hur jobbar vi på Folktandvården med tandvårdsrädsla
Lyssna på poddavsnitt om tandvårdsrädsla med psykolog och forskare Robert

”Det första och svåraste steget är att överhuvudtaget ta kontakt med tandvården. Ring eller boka tid online och sen i ett andra led meddela att du är tandvårdsrädd. Tandvårdsrädsla är nämligen så pass vanligt för personalen, de är vana vid tandvårdsrädda patienter. Då får du ett anpassat omhändertagande vid besöket”, säger Robert Schibbye, psykolog inom Folktandvården Stockholm och forskare inom tandvårdsrädsla vid Karolinska Institutet.

Vad du behöver göra steg för steg

  • Kontakta tandvården – ring eller boka tid online.
  • Meddela att du är tandvårdsrädd.
  • Be om extra tid.
  • Kom på din tid.

Boka tid online och skriv i meddelandefältet att du är tandvårdsrädd

Drömmen är att alla ska kunna gå till tandläkaren, avslutar Robert och påminner om att ingen kommer eller kan tvinga dig till något när du besöker tandvården.

Det är du som bestämmer

När du kommer till tandvården är det ingen som kan eller kommer att tvinga dig till någonting. Du kan och har rätt att säga stopp och välja avstå från något du upplever som obehagligt. Ofta finns det möjlighet att anpassa vården och välja andra metoder som känns mer okej för dig.