Hos oss på Folktandvården Stockholm kan du känna dig trygg! Läs mer om hur vi anpassar vår verksamhet gällande covid-19 här.

Fråga oss
Fråga oss

Publiceringsdatum: 01 april 2021

Så tar du hand om tänderna i påsk

Lyssna

Nu närmar sig vår största godishelg. Vi svenskar äter mest godis i hela världen och fyller påskäggen med flera tusen ton godis. Hur påverkar det tänderna? Ät allt godis på en gång och var lite försiktig med påskmusten så är det ingen fara, berättar Folktandvårdens expert.

”Påsken är bara en gång per år och visst kan du äta lite extra godis under påskhelgen. En enstaka helg med mycket socker gör inga hål. Det är dina långsiktiga vanor som räknas”, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandvårdsstrateg och ansvarig för fluortanter och fluormän på Folktandvården Stockholm.

Småätande innebär en lång syraattack på tändernas emalj och det är därför bra om du kan koncentrera godisätandet till ett eller ett par tillfällen. Samma sak gäller för påskmusten som innehåller både socker och syra.

Folktandvårdens tre bästa tips

Glöm inte att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm så hjälper du dina tänder att hålla sig starka och friska. Folktandvårdens tandtips inför påsken:

  • Ät helst allt godis på en gång. Duka upp till godisfest när påskäggen åker fram – och ställ sedan in godiset i skåpen i stället för att låta det stå framme. Varje gång vi äter och dricker något annat än vatten utsätts tänderna för en syraattack. Om du låter tänderna vila mellan måltiderna hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna.
  • Ta det lugnt med kolan. Kola och annat klibbigt godis fastnar på tänderna och förlänger syraattacken.
  • Kom ihåg tandborsten. Borsta morgon och kväll med fluortandkräm. Känn efter med tungan om tänderna är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Roligare tandborstning med appen Rocka munnen

Folktandvården i Sverige har tagit fram Rocka munnen, en gratisapp med spel och ett musikläge med timer som ska bidra till en roligare tandborstning. Responsen från föräldrar har varit mycket positiv. Rocka munnen finns att ladda ner där appar finns och är gratis för alla, även för dig som inte går hos Folktandvården.

Om oturen skulle vara framme

Skulle du få akuta tandbesvär som tandvärk eller en skadad tand kan du alltid vända dig till Folktandvårdens tandakut. Den är öppen varje dag från tidig morgon till sen kväll och ligger på Fleminggatan 48 på Kungsholmen.

Glad påsk önskar Folktandvården alla stockholmare!