Tom stol hos tandläkare på Folktandvården Stockholm på grund av uteblivande.

Publiceringsdatum: 31 augusti 2020

Höjd avgift när du missar din bokade tid

Lyssna

Från den 1 september kostar det 400 kronor om du uteblir eller lämnar sent återbud till din bokade tid hos oss på Folktandvården Stockholm. Vi följer Region Stockholms beslut om att höja denna avgift för att minska antalet uteblivna vårdbesök.

Ungefär 70 000 bokade besök blir varje år inställda hos oss på Folktandvården Stockholm när du som patient inte dyker upp eller avbokar din tid. Om du lämnar återbud i god tid ger du oss på Folktandvården möjlighet att istället erbjuda tiden till någon annan som väntar på att få tandvård.

”Om de patienter som inte dyker upp på sitt bokade besök hörde av sig i tid skulle vi kunna erbjuda tandvård till cirka 40 000 andra personer som väntar på att få tid”, säger Irene Smedberg, tandvårds- och utvecklingschef på Folktandvården Stockholm.

400 kronor vid uteblivande eller sent återbud

Från och med den 1 september kommer du som patient hos oss på Folktandvården Stockholm att få betala 400 kronor om du uteblir eller lämnar sent återbud till en överenskommen tid. En överenskommen tid betyder att den är bokad i samråd med dig eller att du själv har bokat tiden online.

Avgiften tas ut när du uteblir från ett överenskommet besök och inte lämnat återbud minst 24 timmar före besöket. Avgiften kommer att tas ut även om besöket är kostnadsfritt, till exempel om det avser barn och ungdomar, om du är 85 år eller äldre eller om du har frikort.

Undantag vid förkylning under coronapandemin

Med anledning av covid-19 utgår tillsvidare ingen avgift om du med anledning av förkylningssymtom avbokar ditt besök mindre än 24 timmar före bokad tid. Villkoret är att du kontaktar din klinik och meddelar förhindret innan tiden för ditt bokade besök. Det kan även finnas annat giltigt skäl till att du uteblir eller avbokar mindre än 24 timmar före besöket, till exempel hastigt insjuknande eller försenad sjukresa.

Läs mer om den höjda avgiften på 1177