Publiceringsdatum: 18 februari 2020

Högre risk för hål i tänderna bland småsyskon

Lyssna

Ju fler äldre syskon ditt barn har desto högre risk att hen får hål, så kallad karies, i sina tänder. Det visar en stor forskningsstudie som leds av Annika Julihn, övertandläkare hos oss på Folktandvården Stockholm och projektledare på ABC, Akademiskt barntandvårdscentrum.

”Plats i syskonskaran är en faktor som skulle kunna användas för ännu mer träffsäkra bedömningar av risk och vid förebyggande insatser till de familjer som allra bäst behöver det”, säger tandläkaren och forskaren Annika Julihn.

Forskningsprojektet har kartlagt utveckling av karies hos barn mellan tre och sju års ålder och studien omfattar alla barn födda år 2000-2003 i Stockholms län, totalt cirka 83 000 barn. Av dem har drygt 65 000 barn undersökts både vid tre och sju års ålder.

Resultatet visar att sex procent av barnen hade karies vid tre års ålder. Vid sju års ålder hade däremot 22,5 procent, motsvarande 14 700 barn, utvecklat karies.

Plats i syskonskaran spelar roll

Sen tidigare är det känt att det finns samband mellan tandhälsa och socioekonomiska faktorer, där utbildningsnivå, inkomst och ursprungsland har störst påverkan. I den aktuella studien ser man även att platsen i syskonskaran är en betydelsefull faktor och har ett tydligt samband med kariesutvecklingen. Ju fler äldre syskon ditt barn har, desto högre risk är det att hen utvecklar karies mellan tre och sju år ålder.

”Något vi inte alls hade räknat med är att plats i syskonskaran har stor betydelse för förekomst av karies hos barn. Ett spännande och viktigt bifynd”, berättar Annika Julihn.

Andra riskfaktorer för att drabbas av karies

Vi vet sen tidigare att pojkar har något högre risk att utveckla karies än flickor, vilket stämmer med resultaten från denna studie. En annan riskfaktor är mammans ålder, där resultaten pekar mot en något förhöjd kariesrisk för barn vars mamma är under 25 år eller äldre än 35 år vid barnets födelse.

”Det vi sett är att äldre mammor oftare har fler barn och yngre mammor oftare lever som ensamföräldrar och har en lägre utbildningsnivå”, berättar Annika Julihn.

Forskningsstudien omfattar ytterligare några faktorer där samband med karies undersökts, bland andra kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa hos mammorna, etnicitet och ekonomisk nivå i ursprungslandet samt adoption. Materialet analyseras nu stegvis av forskargruppen.

”Karies är en av våra stora folksjukdomar. Genom det här projektet hoppas vi kunna bidra med ny kunskap om hur vi kan minska antalet barn som drabbas av karies tidigt i livet”, säger Annika Julihn.

Studien bygger på tandhälsodata från Region Stockholm och uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen, bland annat det medicinska födelseregistret.