Övertandläkare Lars Fredriksson berättar för TV4:s programledare om de nya siffrorna.

Publiceringsdatum: 07 juni 2024

Snusning ökar dramatiskt bland unga kvinnor

Lyssna

Just nu forskar Folktandvården i Stockholm på vitt snus. På grund av det har vi tagit fram siffror som visar på en mycket kraftig ökning av snusande. Det handlar främst om yngre kvinnor och vitt snus.

Det visar sig att det vita snuset skakar om våra snusvanor i grunden. Skälet är främst kvinnornas förändrade beteende. De har ofta hört att det vita snuset är tobaksfritt och därför oskadligt. Detta tror inte Lars Fredriksson, övertandläkare på Folktandvården, är korrekt:

- Det finns vitt snus som innehåller tio gånger mer nikotin än det traditionella snuset och nikotin är starkt beroendeframkallande. Det finns inga begränsningar för hur mycket nikotin man får tillsätta.

Stockholmskvinnorna är till och med på väg att gå om männen, visar siffrorna. Fortsätter utvecklingen som idag kommer fler kvinnor än män att snusa redan 2028. Detta gäller Stockholms län och representerar inte nödvändigtvis hela landet.

Den mest dramatiska ökningen syns i gruppen 15-30 år, där användningen har mer än fördubblats under en femårsperiod.

- Den kraftiga ökningen bekymrar oss för ingen vet vad den innebär. Vi vet idag att snusande utgör en riskfaktor för gravida kvinnor, eftersom nikotin är negativt för fostret, säger Lars Fredriksson.

Se TV4:s intervju med Lars Fredriksson.