Tandtråd och andra hjälpmedel

Hur ofta ska jag använda tandtråd? Läs om när och hur du ska använda tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste för att göra riktigt rent i munnen.

Mellanrumsborstar

Vi på Folktandvården rekommenderar att du borstar tänderna morgon och kväll med fluortandkräm samt använder tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste varje dag. På så kan du göra riktigt rent i munnen.

Tandtråd

Tandtråd rekommenderar vi tidigast i tonåren.

Hur ofta bör man använda tandtråd?

Vi rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen, gärna på kvällen innan du går och lägger dig. Om du är frisk i munnen kan det räcka med några gånger per vecka.

Så använder du tandtråd

  • Välj en tandtråd som är platt och vaxad, så går det lätt att föra ner den mellan tänderna.
  • Vira tråden om ett finger på vardera handen och för den fram och tillbaka mellan de båda tandytorna. Du kan naturligtvis också använda olika typer av tandtrådshållare.
  • Använd ett lätt tryck och "såga" ner tandtråden mellan tänderna.
  • När tråden kommit ner i mellanrummet, böj den mot den ena tandens kortsida och för den med ett lätt tryck nedåt till 1-2 millimeter innanför tandköttet.
  • Såga dig sedan upp samma väg tills det tar stopp och sedan ner igen.
  • Upprepa ett par gånger. Gör likadant mot den andra tandens kortsida och sedan vidare i munnen på alla tänder.

Akta tandköttet, ta inte i för hårt

Det är inte ovanligt att man tar i lite för hårt och då kan tandköttet skadas. Använd bara ett lätt tryck när du gör ren munnen med tandtråd.

Tandstickor

Om du hellre rengör med tandsticka, använd gärna en av plast. Numera är plasttandstickorna mjuka och böjliga, vilket gör att du lätt kommer åt även långt inne i munnen. Risken med trätandstickor är att de går av och skadar tandköttet. Dessutom är plasttandstickorna mer hygieniska, eftersom du kan skölja av dem ibland medan du petar tänderna.

Mellanrumborste

Mellanrumsborsten ser ut som en liten flaskborste. Den finns i väldigt många olika storlekar och med olika typer av handtag. Det är viktigt att tillsammans med vår personal prova ut rätt storlek och få hjälp med hur du på bästa sätt ska använda den.

Den vanligaste tekniken är att använda mellanrumsborsten ungefär som en tandsticka, genom att dra den fram och tillbaka mellan tänderna.

Blödande tandkött

Har du inte använt tandtråd på länge kan det hända att du blöder lite i munnen när du börjar. Det är ett tydligt tecken på att rengöringen behövs, för då har du tandköttsinflammation.

Två veckors noggrann munhygien brukar räcka för att få bort bakterierna och stoppa blödningarna. Gör de inte det, hör av dig till din tandhygienist eller din tandläkare. Om du är ny kund bokar du en undersökning.

Om du röker kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder.