Tandborstning på barn

Ska man borsta barns tänder på något speciellt sätt? Ja, mjukt och lätt. Med fluortandkräm. Morgon och kväll.

 • Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll. Efter frukost och före sängdags.
 • Håll tandborsten snett mot tandköttet och gnugga lätt, "gunga", med små tag.
 • Börja borsta längst bak i munnen. Var lätt på handen. Om du borstar för hårt kan du skada tandköttet.
 • För att fluoret ska kunna ge riktigt bra nytta ska man inte skölja bort tandkrämen efter borstning.
 • Kom ihåg att inte dricka eller äta något direkt efter tandborstningen utan vänta gärna 2-3 timmar.

Börja tidigt

Börja med tandborstningen så snart den första tanden tittar fram. I början är det lättast att borsta när barnet ligger på skötbordet, eller halvligger med huvudet i ditt armveck, eller ligger med huvudet i ditt knä. Då ser du de nya tänderna bäst.

När barnet är större kan det sitta i ditt knä eller stå på en pall framför spegeln, där du står snett bakom.

Barn behöver hjälp att borsta tänderna varje dag upp till cirka 10 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt.

Extra noga längst bak i munnen

Börja med att borsta kindtänderna. Här finns många gömställen, både på utsidorna, insidorna och tuggytorna. Var extra noga när de permanenta kindtänderna börjar komma fram i sexårsåldern. Kindtänderna är gropiga och maten fastnar lätt. Titta gärna på tänderna efteråt, ljusbruna fläckar kan vara tecken på hål i tänderna – karies.

Använd alltid fluortandkräm

Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Använd därför alltid fluortandkräm. Till barn 0-6 år ska du använda barntandkräm. Barntandkräm har mildare smak än vuxentandkräm och det finns även smakfria varianter. Från det att barnet är cirka 6 år och kan spotta ska barnet använda vuxentandkräm. Dessa finns också i milda smaker.

Hur mycket tandkräm är lagom?

 • För de minsta barnen 0-2 år är ska du använda mycket lite tandkräm på borstens stråtoppar.
 • För barn 2-6 år är en liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel lagom.
 • För barn från 6 år, använd två centimeter tandkräm. Avsluta tandborstningen med att sila tandkrämsskummet mellan tänderna.

Eltandborste eller vanlig tandborste?

En bra barntandborste har litet huvud, stadigt skaft och mjuk borst. Mjuk för att var snäll mot tänderna och tandköttet, och liten för att komma åt och göra rent överallt. Byt tandborste när stråna börjar spreta, eller minst var tredje månad.

En eltandborste med vanligt borsthuvud som rör sig fram och tillbaka rengör på samma sätt som en vanlig tandborste. En eltandborste med roterande, litet runt borsthuvud rengör lika bra. Prova gärna eltandborsten, men glöm inte att det är viktigt att du som förälder hjälper till.

Blöder det, ilar det?

Om tandköttet blöder när du borstar ditt barns tänder kan det vara tecken på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror på att bakterier fastnar på tänderna och bildar beläggningar, så kallat plack.

Om bakteriebeläggningen får sitta kvar irriterar det tandköttet, så att det blir inflammerat, rött och svullet. Borsta tänderna extra noga, så brukar inflammationen gå över på någon vecka. Kontakta oss på Folktandvården om det inte hjälper.

Barns tänder har tunnare emalj, av den anledningen får de lättare ilningar, till exempel när barnet äter glass eller dricker kallt. Ilningar kan också bero på att tänderna borstats för hårt. Då kan tandköttet irriteras så att tandhalsarna blottas. Tandens hals är känslig, den har nämligen inte någon skyddande emalj. Ilningar kan även betyda hål i en tand och då är det viktigt att barnet kommer till oss. Mjuk tandborstning, tandkräm och munskölj (för barn som kan spotta) kan sätta stopp för ilningarna. Tala med tandläkaren eller tandhygienisten.

Busiga tips

Vill inte! Kan själv! Tvinga inte ditt barn, då finns det risk att tandborstningen blir negativ. Prata gärna med oss på Folktandvården om du vill ha hjälp. Med lite fantasi, lek och bus brukar det gå bra att få borsta tänderna på alla barn. Prova till exempel att leta efter roliga saker i munnen. Titta i spegeln!

Några tips:

 • Hurra och klappa händerna. Små barn älskar att klappa händerna. Avsluta tandborstningsceremonin med att titta hur rent och fint det blev, hurra och applådera.
 • Känn med tungan. Åh vad rent och fint det känns! Låt ditt barn känna efter med tungan.
 • Låt barnet börja med att borsta dina tänder. Titta i spegeln tillsammans och visa hur rent och fint det blir. Prata om varför det är så viktigt att borsta tänderna.
 • Hitta på ljud som passar ihop med tandborstning. Låt ditt barn härma dig. För varje ljud kommer du åt att borsta på olika ställen i munnen.
 • Bus och tok. Det är kul när vuxna gör fel. Då får ju barnet visa vad de kan. Sätt tandkrämen på skaftet av tandborsten eller på nästippen, eller borsta dina stängda läppar lite lätt.
 • Sjung eller berätta en saga.
 • Gå på skattjakt. Leta efter roliga saker i munnen.
 • Ge tänderna namn och hälsa på hos alla.