Lösa mjölktänder

Har ditt barn en lös mjölktand som inte vill lossna fast den bara hänger på en liten tunn tråd?

Ibland kan det ta flera veckor för en mjölktand att lossna trots att den till slut bara hänger på en liten tunn tråd. Detta är helt normalt och oftast, när man minst anar det, brukar barnet glatt berätta att det tappat sin tand i samband med till exempel lek eller när barnet ätit ett äpple. Ha tålamod. Sitter tanden löst brukar den lossna.

När ska man söka vård?

Om den ena permanenta vuxentanden kommit fram och den andra, motsvarande tanden på andra sidan inte kommer inom sex månader, bör du kontakta tandvården.

Var särskilt uppmärksam om barnet tidigare varit med om olycksfall mot sina framtänder.

Viktigt att borsta nya tänder

När nya tänder kommer kan det vara lite ömt i tandköttet. Försök ändå borsta tänderna så gott det går i området. Annars blir det lätt tandköttsinflammation och barnet kan då få större besvär. Borsta tänderna på barn

Tandfén

I många länders folktro finns en tandfe. Tandfén är ett väsen som ger barnet en ersättning, ofta ett mynt, för den tappade mjölktanden. Barnet lägger den tappade tanden under huvudkudden eller i ett glas vatten på kvällen. Är tandfén på gott humör är tanden borta nästa morgon och barnet har i gengäld fått en gåva, till exempel en guldpeng. I vissa länder har man en tandmus istället för tandfe.